Aktivnostu u vrijeme pandemije koronavirusa, Seka organizovala rad od kuće

Tim Centra za edukaciju, terapiju, demokratski razvoj Kuća „SEKA“ Goražde  u skladu sa naredbama i preporukama nadležnih štabova, svoj rad organizirao je iz vlastitih domova.

Po riječima predsjednice udruženja Seka Esme Drkenda, I u trenutnim okolnostima, aktivisti Seke rade sa svojim korisnicima te pružaju pomoć i djeci kroz razne aktivnosti.

„ U zadnjih deset dana organizovali smo individualnu psihološku podršku našim korisnicima putem skype-a i vibera što se pokazalo izuzetno dobrim. Ovim putem ohrabrujem sve one koji se trenutno osjećaju uznemireno zbog trenutne situacije, ali i zbog stvari koje nosimo još od rata, pa se sada javljaju kao okidači koji nas podsjećaju na taj period,  ako im treba podrška mi smo tu. Mogu se obratiti na  broj 061 020 355 dobiti informacije i zakazati termin za jednu ili više seansi, zavisi koliko je potrebno“ naglasila je Drkenda.

Ona je  naglasila da pomoć i podršku  mogu dobiti i osobe koje su trenutno u samoizolaciji

„ Znamo da nije lako tim ljudima koje su u samoizolaciji možda zbog kontakta sa zaraženim osobama, a da bi lakše prevazišli situaciju u kojoj se nalaze, te osobe nam se mogu obratiti a onda ćemo mi dati termin za  razgovor“ – istakla je Drkenda.

Dodala je da je stručna saradnica za rad sa djecom i mladima udruženja Seka Amina Sarajlić otvorila  i grupu za djecu s ciljem podrške u vremenu pandemije koronavirusa, te se na taj način odvija niz aktivnosti u kojima učestvuju djeca i roditelji.

I u tom smislu na stranici udruženja  na društvenoj mreži  facebook istaknut je broj telefona na koji se mogu javiti osobe kojima je potrebna pomoć i podrška.

„ To naravno uključuje i žrtve nasilja. U ovoj situaciji svi smo u kući i normalno je da vjerovatno raste i pritisak, nervoza i svi imamo poteškoće. Kontaktirali smo Centar za socijalni rad i policiju i svi telefoni koji su postojali i prije i sada su na raspolaganju, tako da postoji pravna država i ne može se niko ponašati kako hoće. Svi slučajevi nasilja se mogu prijaviti kao i do sada a tu je i kuća Seka kojoj se sve to može prijaviti“ – istakla je predsjednica Udruženja „Seka“ Goražde.

Naglasila je da je za sve osobe koje im se obrate za pomoć diskrecija zagarantovana te da su sve usluge kao i do sada besplatne.