Pehar: Više od 30.000 osoba je pod nadzorom u FBiH

Od 18 sati jučer do jutros u 10 testirano je novih 18 uzoraka, od čega je pet pozitivnih, kazao je na konferenciji za novinare Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

“Do danas je u FBiH testirano 517 osoba, s tim da je virus potvrđen kod pacijenta, najviše u HNK 26, u KS 9, ZDK 8, ZHK 7, USK 6, BPK 4, Posavski i SBK po jedan. Do danas Tuzlanski i Kanton 10 nisu zabilježili pozitivne slučajeve”, kazao je Pehar i dodao da smo do sada imali i tri smrtna slučaja.

Kako kaže više od 30 hiljada ljudi u FBiH stavljeno je pod nadzor, što smatraju uspješnom mjerom protiv epidemije.

Pehar je građane pozvao na odgovorno ponašanje i praćenje naredbi.

“Sljedeće dvije do tri sedmice su ključne u pogledu pojave koronavirusa u FBiH i od svih nas ovisit će razvoj situacije. Ako budemo odgovorni bit će manji broj slučajeva. To istovremeno znači da ćemo imati manje opterećenje na zdravstvo i izbjeći italijanski slučaj”, zaključio je Pehar.

On je kazao da je on epidemiolog i da priča da Krizni štab nema epidemiologa ne stoji.

“Također, radi i Krizni štab Ministarstva zdravstva FBih u kojem se vrlo aktivno i vrijedno djelovao, a izdali su niz preporuka”, kazao je Pehar.

Najavljena masovna testiranja nisu nova strategija, ističe pehar, već nastavak aktivnosti koje su oni kao Krizni štab već provodili.

„Ulazimo u fazu kada očekujemo veću pojavu lokalne transmisije i koji će promijenitit našu strategiju od toga da testiramo samo one sa kliničkom slikom i epidemiološkom vezom nego i ostale.
Testova ima dovoljno, danas dolazi nova pošiljka, tokom sutrašnjeg dana slijedi raspodjela”, kazao je Pehar.

(NAP)