Srednja stručna škola Džemal Bijedić pravi vizire za medicinske radnike, prvih deset već isporučeno

Prvih deset vizir maski čija je izrada počela u Srednjoj stručnoj školi “Džemal Bijedić” predate su Kantonalnoj bolnici Goražde za potrebe ljekara i medicinskog osoblja u borbi protiv koronavirusa. Menadžment i uposlenici ove škole već nekoliko dana rade na izradi vizir maski, nakon što su pripremili sve što je neophodno za njihovu izradu. Škola “Džemal Bijedić” tako je postala dio akcije koja se provodi istovremeno u cijeloj BIH u koju su uključeni 3D štampari kako bi pomogli ljekarima I medicinskom osoblju koju su “na prvoj liniji” u borbi protiv pandemije koronavirusa.

“S obzirom da je nastava u školama obustavljena i da se odvija online nastava, ovaj dio posla radimo u prostorijama škole 24 sata, organizovani smo u dvije smjene, i deset vizira već smo isporučili za Kantonalnu bolnicu, sad radimo i za druge potrebe, za one koji rade u gasulhanama, pa opet za bolnicu. Radit ćemo sve dok budemo potrebni. Privrednik Nihad Ćulov upravo radi istu stvar, on nam je izradio stakla za vizire, i on će također raditi komplete. Svi se trudimo dati doprinos u aktuelnoj situaciji”, kaže Sedin Hadžimusić, direktor škole,

Profesor informatike Redžep Mašala ističe da su u funkciji dva 3D štampača u školi koji su stalno u pogonu.

“Mi smo se uvezali u širu akciju, škola je obezbjedila opremu, dobili smo modele koje su inžinjeri projektovali, nacrtali, i 3d modelirali. U roku od 24 sata možemo isprintati osam vizir maski. Mi ovdje radimo nosače, a u kontaktu smo s grupom koja će nam poslati zaštitne plastike kako bismo sve kompletirali i poslali medicinskom osoblju”, ističe Mašala.

Mašala dodaje da ovaj posao traži i vrijeme i koncetraciju, ali da je u ovom trenutku najvažnije biti od koristi građanima.

Akcija izrade vizira je u cilju pomoći ljekarima i medicinarima, a odvija se istovremeno u cijeloj BiH, uz učešće 3D štampara iz Sarajeva, Zenice, Tuzle, Goražda i drugih gradova.