U Bosanskoj Gradišci kolona i do 7 kilometara, apel vozačima da koriste i ostale prelaze

Velike kolone vozila stvorile su se posebno na graničnim prelazima Bosanska Gradiška i Bosanski Šamac gdje kolone otežavaju život i građanima koji žive u blizini. Dodatno situaciju otežava i postojanje koridora i pratnje kroz Hrvatsku.

Na graničnom prelazu Bosanska Gradiška su duge kolone teretnih vozila u oba smjera. Na ovom graničnom prelazu sinoć se stvorila kolona i do 7 kilometara zbog čega je morala intervenisati i saobraćajna policija. Kolona se nalazi na autoputu, a promet funkcioniše tako da pripadnici MUP-a RS po dva-tri vozila doprate do graničnog prelaza.

Vozači kažu da na ovom graničnom prelazu čekaju i nekoliko dana. Pogledajte kolonu koju je zabilježio jedan od vozača juče u 18 sati.

Gradiska

Gradiška oko 18 sati večeras

Gepostet von Teretnjaci.ba am Mittwoch, 25. März 2020

Na ovom prelazu i danas je najkritičnija situacija, kolone su i do 8 kilometara, zbog toga je savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman apelovao na vozače teretnih vozila da koriste i ostale granične prelaze obzirom na to da nema potrebe da se na ovom stvaraju kilometarske kolone.

“Na ostalim graničnim prelazima se promet normalno odvija sukladno odlukama kriznog stožera i nadleznih tijela”, kazala je portparol GP BiH Franka Vican.

Hoffman je pojasnio da su samo granični prijelazi Bosanska Gradiška, Bosanski Šamac, te Bijača određeni za teretna vozila koja tranzitiraju kroz Hrvatsku, a da se svih ostali mogu koristiti za prekogranični saobraćaj.

Na graničnom prelazu Bosanski Šamac veliki broj teretnih vozila čeka na izlasku iz Bosne i Hercegovine, a MUP Republike Hrvatske je zbog snježnih padavina zatvorio saobraćanje za vozila preko sedam i po tona na graničnim prelazima Izačić i Ličko Petrovo selo.

Kada je u pitanju Srbija, donesena je odluka da se robni promet odvija preko prelaza Karakaj, Vardište i Rača.

Duga kolona teretnih vozila za robni promet koji čekaju da uđu u BiH je i na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić rekao je Srni da danas nisu dobili nikakve garancije da će se ukinuti koridori i pratnja kroz Hrvatsku.

Zbog ovakve situacije ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić razgovarali su sa ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem i dogovorili formiranje radnih grupa na svakom graničnom prelazu posebno. Jutros je formirano to operativno tijelo na nivou BiH i Hrvatske u koje su uključeni pomoćnici ministara bezbjednosti, transporta i komunikacija, entitetski ministri saobraćaja, Granična policija, Uprava za indirektno oporezivanje i Veterinarska kancelarija BiH, rekao je Mitrović.

“Očekujem da operativna grupa već sutra konstatuje stanje na graničnim prelazima i predoči ga vladama BiH i Hrvatske”, rekao je Mitrović i dodao da se ovaj problem mora riješiti u naredna dva-tri dana.