Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde potvrđen je peti slučaj korona virusa

Predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva BPK  dr.Medina Bičo epidemiolog, pojašnjava da je od posljednjih deset testiranih osoba devet negativno, dok je jedna osoba pozitivna.

“ Jučer  smo radili deset novih testiranja osoba koje su  epidemiološki povezane sa firmom Ginex. Potvrđen je jedan slučaj a radi se o osobi koja je 12. i 13. marta bila u kontaktu sa prvozaraženom osobom. Nisu imali posebno blizak kontakt tako da smo I mi iznenađeni ovim pozitivnim rezultatom” – pojasnila je Bičo.

Dodala je da je osoba kod koje je potvrđena infekcija korona virusom, već od ranije u izolaciji.

“Osoba je u izolaciji od 19. Marta, nakon što je potvrđen prvi pozitivni slučaj od kada su svi uposlenici Ginex-a u kućnoj izolaciji s tim da smo bliskim kontaktima izdali rješenja. Međutim broj tih rješenja od danas će biti proširen na znatan broj osoba, obzirom da su bili u kontaktu sa posljednjim potvrđenim slučajem” – naglasila je dr. Bičo

Nova testiranja najavila je u toku dana

“ Utvrdili smo već 20 osoba koje ćemo testirati, ekipe su  na terenu. Taj krug testiranja moramo proširiti na porodicu posljednje pozitivne osobe I na njene kontakte koje je imala prije stavljanja u izolaciju. Naglašavam da je ova osoba kao I ostale četiri kod kojih je potvrđen korona virus dobrog općeg stanja, nema nikakvih simptoma I tegoba” – naglasila je ona.

Dr. Bičo istakla je da će znatno biti povećan I broj osoba u izolaciji

“ Zaključno sa jučerašnjim danom 135 osoba je bilo pod zdarvstvenim nadzorom, međutim taj broj će biti povećan obzirom da će danas biti izdata nova rješenja. Stalno se prijavljuju osobe koje su bile u kontaktu sa onima iz Ginex-a. Ima panike, jer svi uposlenici Ginex-a žele da se testiraju, međutim najbitnije je da su oni sada u izolaciji a mi biramo prioritete za testiranje. Na današnjoj sjednici štaba  ću insistirati na hitnom obezbjeđenju što većeg broja testova da bi se mogli testirati svi ljudi koji su bili u kontaktima a od rezultata testova zavisi u kojem ćemo pravcu ići” – istakla je predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva BPK Goražde.