Odlukom gradonačelnika obustavlja se naplata za javne površine i poslovne prostore dok traje naredba za privremeno obustavljanje pružanja usluga u F BIH

Gradonačelnik Grada Goražda dr.sci. Muahmed Ramović danas je organizovao press konfereciju na kojoj je saopštio medijima i privrednicima novu mjeru Grada Goražda u cilju olakšavanja poslovanja privrednika u našem Gradu koji su pogođeni novonastalom situacijom izazvanom pandemijom Koronavirusa.

Gradonačelnik je donio Odluku o oslobađanju od plaćanja zakupnine za javne površine i poslovne prostore u vlasništvu Grada Goražda svih korisnika obuhvaćenih Naredbom FŠCZ o privremenom obustavljanju pružanja usluga u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je donesena na sjednici održanoj 17.03.2020. godine.

Budući da korisnici javnih površina i poslovnih prostora obuhvaćeni Naredbom nisu bili u mogućnosti obavljati djelatnost za koju su osnovani, a s ciljem podrške privredi za prevazilaženje krize nastale pandemijom Koronavirusa, Gradonačelnik je donio pomenutu Odluku kojom se neće naplaćivati zakupnina dok je predmetna Naredba na snazi.

Sve potrebne procedure oko provođenja ove Odluke provest će nadležna Služba za finansije, trezor i privredu i Služba za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i raseljena lica.

Obzirom da je realni sektor već u ozbiljnoj krizi i da sve više govori o otpuštanju radnika, ovom mjerom Grada pokušavaju se ublažiti njihovi problemi.

Grad Goražde na čelu sa Gradonačelnikom je najavio da će se pratiti situacija po pitanju posljedica koje izaziva širenje virusa korona, te će se i ubuduće djelovati u skladu sa stanjem na terenu.

Želimo napomenuti da je Gradski štab civilne zaštite (GŠCZ) u stalnom zasijedanju i da donosi odluke i naredbe kojima se pomaže građanima, te sprovodi sve odluke donijete od strane Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite. U skladu sa odlukama i naredbama, proteklih dana provedene su brojne aktivnosti gdje je izvršeno temeljito pranje i dezinfikovanje ulica i autobuskih stajališta, zatim su po zahtjevu Kriznog štaba BPK-a pripremljene prostorije za karantin, GŠCZ odobravao je i sredstva za rad službe za medicinsku pomoć JU Dom zdravlja ”dr. Isak Samakovlija” Goražde, službe za čistoću JKP ”6. mart” Goražde, te službe za RHB zaštitu JU Zavod za javno zdravstvo kojima je ustupljeno i vozilo Gradske uprave kako bi bio pospješene rad ove ustanove koja podnosi najveći teret ove krize. Tokom proteklih dana GŠCZ je izvršio podjelu zaštitni maski i rukavica, te su isporučeni i paketi sa osnovim životnim namirnicama za deset porodica romske populacije na području našeg Grada, a odobrene su i jednokratne novčane pomoći za najugroženije stanovnike kroz redovne aktivnosti službi, posebno uzimajući u obzir složenost situacije u kojoj su se neki od naših sugrađana našli.

Gradski štab Civilne zaštite u stalnom je zasijedanju, prati se situacija na svim poljima i poduzimaju se sve aktivnosti na zaštiti života i zdravlja građana Grada Goražda.

 

Grad Goražde