Donacija od 100 komada vizira bolnici u Goraždu

U maloj firmi „Jusri“ u Potkozari kod Goražda u toku je intenzivna proizvodnja zaštitnih vizira (štitnik za oči) za ljekare i medicinske sestre. Za razliku od dosta sporijeg dosadašnjeg načina štampanja ove opreme, koje je u toku širom BiH, ovdje se koristi metoda brizganja plastike, tako da je dnevni kapacitet i do 2.000 komada.

Nekoliko ljudi

Vlasnik firme Nihad Ćulov pojašnjava da je sve počelo od 3D modela koji su mu dostavili 3D štampari iz Sarajeva, on je uradio idejno rješenje, Edin Ibrahimović iz Tešnja i Miralem Polutak iz Goražda obavili su pripreme, a „Emka Bosnia“ otvorila pogon da besplatno proizvede alat koji se sada koristi u proizvodnji.

– Vjerovatno će UNDP pokrivati troškove proizvodnje i onda ćemo to distribuirati po cijeloj BiH. Bitno je da prvo BPK snabdijemo. Već ide donacija 100 komada za bolnicu, a tražimo način da po 50 komada dostavimo bolnicama u Mostaru, Konjicu i Sarajevu. Zbog ove situacije u pogonu ne smijemo imati više od nekliko ljudi, pa dnevno možemo smontirati 1.000 do 2.000 komada – kazao nam je Ćulov.

Poziv iz Austrije

Troškovi se uopće ne prate, a cijena vizira iz firme „Jusri“ niža je od cijena maski u pojedinim apotekama.

– Imali smo i poziva iz inozemstva, iz Austrije, naprimjer, tražili su nam enormne količine. Rekao sam da, dok god ijedan vizir treba u Bosni, nijedan iz Bosne neće izaći. Ovo radimo da zaštitimo doktore i naše medicinske radnike – ističe Ćulov.

Preživjeli rat

– Svi smo preživjeli rat, a pogotovo mi u Goraždu. Ljudi su tada ovdje razvili metak, pušku, minu i tako spasili puno života. Nažalost, malo ko spomene Rasima Korjenića, Mirsu Hodžića i druge ljude koji su radili te tehničke stvari. Možemo mi razviti maske, možda čak i respiratore. „Prevent“ šije zaštitnu opremu. Dio nas treba raditi na tome. U ovom vremenu onaj ko šta zna raditi neka radi, a ko ne zna, neka se skloni da ne pravi problem i to je to – poručuje Ćulov.

avaz