Granični prijelazi na području FBiH mogli bi biti zatvoreni za vrijeme policijskog sata

Iako je smanjen ulazak putnika u Bosnu i Hercegovinu s obzirom na epidemiološku situaciju s koronavirusom, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović nagovijestio je kako bi granice mogle biti u potpunosti zatvorene u vrijeme policijskog sata koji je na snazi u cijeloj državi od 20 do 5 sati ujutro.

Kako je kazao na današnjoj sjednici Kriznog štaba Federacije BiH, na današnji dan sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 561 rješenje o izolaciji. Najviše putnika ušlo je u BiH na GP Orašje, njih 190, te na GP Velika Kladuša, 104 putnika. Desetine putnika prelaze i GP BIjača, GP Izačić, GP Bosanski Šamac te GP Kamensko.

Na brojnim graničnim prijelazima, uključujući Međunarodni aerodrom Sarajevo, nije zabilježen nijedan ulazak u BiH.

“Koliko god bili iscrpljeni radeći 24-satnu kontrolu, i dalje ćemo biti na svih 15 graničnih prijelaza do određenih odluka viših državnih instanci koje bi promijenile situaciju. Razgovarao sam i sa direktorom Granične policije Zoranom Galićem s kojim sam se dogovorio da možda idemo u pravcu prijedloga prema državnim instancama da se ograniči rad na graničnim prijelazima na 8 ili 16 sati, ili da u periodu policijskog sata od 20 do 5 sati ujutro granice budu privremeno zatvorene kako bismo rasteretili naše radnike”, kazao je Ajdinović.

Podsjećamo, od 15. marta, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove rasporedila je inspektore iz svih deset inspektorata na granične prijelaze, gdje trenutno 86 federalnih inspektorica i inspektora u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH.