U BPK 23 testirane osobe negativne na korona virus

– Nalazi 23 posljednje testirane osobe na korona virus na području Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) su negativni  – potvrdila je predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva BPK-a dr. Medina Bičo, epidemiolog.

„To je obrahrujuća vijest, ali se ne smijemo opustiti, jako su nam bitne sve ove mjere i bez obzira na negativne nalaze, mi se moramo pridržavati perioda kućne izolacije od 14 dana, a naravno preventivnih mjera trebaju se pridržavati i svi ostali građani“ – naglasila je dr. Bičo.

Istakla je da je povećan broj osoba koje su u samoizolaciji, ali i broj testiranih

„ Trenutno je u BPK Goražde 155 osoba u samoizolaciji, od čega je 105 porodica dok je 47 osoba izašlo iz zdravstvenog nadzora i nisu razvili simptome bolesti. Do sada smo testirali ukupno 71 osobu, s tim da danas planiramo još 36 što će biti ukupno 107 osoba. Obzirom da je prošlo dovoljno vremena, testirat ćemo radnike Ginex-a, bliske kontakte nakon potvrđenog prvog slučaja. Oni nemaju  nikakve simptome, ali obzirom da je prošao taj inkubacioni period, njih ćemo testirati za svai slučaj, da nam ne bi nešto promaklo “ – istakla je ona.

Podsjetila je da je do sada  šest osoba pozitivno na korona virus ističući da su svi dobrog općeg stanja i nalaze se u kućnoj izolaciji

„Svakodnevno smo s njima u kontaktu. Takođe oni komuniciraju i sa ljekarima iz Kantonalne bolnice koji su zaduženi za praćenje njihovog zdravstvenog stanja.Što se tiče tih osoba,  tri dana nakon  prestanka simptoma, ponovo se radi testiranje i ponavlja se za 48 sati. Znači moraju imati dva negativna nalaza da bi rekli da je neko izliječen od COVID-a 19“ – pojasnila je dr. Bičo.

I komandantica Kantonalnog štaba civilne zaštite Edita Velić ističe da je ohrabrujuća činjenica da su svi kontakti posljednjeg pozitivnog slučaja, negativni.

„ Ipak, ni najmanje se ne trebamo opustiti. Ovo je dokaz da se poduzimaju sve mjere zaštite, što je dobro. Uspjeli smo za sada prolongirati eksponencijalni rast broja pozitivnih, a ako svi budemo odgovorni, budemo vodili računa o samozaštiti , možemo ga još dugo prolongirati čak i vrlo brzo u potpunosti pobjediti“ – navela je Velić.