Hodo: U BPK nije zabilježen poseban trend otpuštanja radnika

Direktorica Službe za zapošljavanje Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Nafija Hodo tvrdi da na području tog kantona nije zabilježen poseban trend otpuštanja radnika u situaciji izazvanoj pandemijom korona virusa.

Po njenim riječima, iako je privremeno zatvoren značajan broj privrednih subjekata, ponajviše u uslužnim djelatnostima, u martu je za šest osoba manji broj nezaposlenih osoba u odnosu na februar.

„ U februaru smo imali 3 251 nezaposlenu osobu, a u martu 3 245. U prvom dijelu marta, u okviru programa Federalnog zavoda, poslodavci su počeli odjavljivati ljude sa evidencije tako da je u radni odnos u martu primljeno 93 osobe. U isto vrijeme, iz radnog odnosa nam je došlo 76 osoba. Pratili smo odnos mart i februar i ispostavlilo se da nije zabilježen poseban trend otpuštanja radnika  što se tiče tehnološkog viška.  Najveći broj dolazaka na evidenciju se odnosi na istek ugovora u radu, a tako je bilo i u februaru“ – pojasnila je Hodo.

Ocijenila je da uprkos situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa, goraždanski poslodavci nisu pristupili radikalnim mjerama otpuštanj radnika

„ U BPK ipak nije došlo do značajnog otpuštanja ljudi tako da se nadam da će vlasti na svim nivoima odgovoriti na te pozitivne inpute poslodavaca i da će se poduzeti mjere jačanja privrednog sektora i pomoći realnom sektoru“ – istakla je ona.

Direktorica kantonalne Službe za zapošljavanje izrazila je nadu da će biti realizirani i programi Federalnog zavoda za zapošljavanje koji su trenutno zaustavljeni.

„ Još 28. februara imali smo javne pozive za veliki broj projekata Federalnog Zavoda za zapošljavanje i radovao nas je veliki broj aplikacija sa područja BPK Goražde gdje je oko 69 poslodavaca  apliciralo za zapošljavanje, a bio je i veliki broj aplikacija za samozapošljavanje. Međutim, pojavom pandemije dobili smo instrukcije od Federalnog zavoda da se sve obustavlja do daljnjeg. Nadati se da će se stanje normalizirati i da će se ti programi moći realizirati jer je veliki broj poslodavaca u prvom dijelu marta odjavio i primio ljude u radni odnos, tako da smatramo da bi te ugovore trebalo potpisati i realizirati“ – istakla je direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde.

Podsjetila je da je u ovoj ustanovi, u skladu sa izdatim naredbama i preporukama, rad sa strankama i poslodavcima organiziran putem telefona i interneta.