Velić: Nije donesena naredba o obaveznoj izolaciji osoba koje dođu u BPK

Kantonalni štab civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici nije donio naredbe o obaveznoj izolaciji osoba koje uđu na prostor BPK Goražde – potvrdila je komandantica štaba Edita Velić.

Po njenim riječima, preporuke Kriznog štaba ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde vraćene su na doradu, u smislu detaljnijeg pojašnjenja.

– Nisu donesene naredbe o obaveznoj izolaciji osoba koje uđu na prostor BPK Goražde, kako je to u javnosti protumačeno, što je izazvalo neopravdah strah da će oni koji dođu biti stavljeni u izolaciju. Preporuka je da se osobe koje u ovaj kanton dolaze prvi put od proglašenja stanja nesreće u Federaciji BiH jave epidemiologu radi praćenja i pravovremenog djelovanja u smislu prevencije pojave novog slučaja koronavirusa u BPK – pojasnila je Velić.

Istakla je da se time nastoji spriječiti pojava novih klastera na području tog kantona.

– Ta preporuka je iz razloga da imamo priliku znati ukoliko bi se pojavio novi klaster i odakle bi on dolazio, ali u tom smislu još uvijek nema nikakvih naredbi o obaveznoj izolaciji tih osoba. Čekat ćemo i naredbe Federalnog štaba CZ koji će smatramo takođe razmatrati ovo pitanje – navela je Velić.

Kantonalni štab civilne zaštite danas je primio k znanju niz pisanih i usmenih izvještaja uprava, ustanova i preduzeća te općinskih štabova, a dao je i pozitivno mišljenje na Godišnji plan korištenja sredstava ostvarenih po osnovu posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća za 2020. godinu.

– Usvojena je i Odluka o odobravanju korištenja namjenskih sredstava za zaštitu i spašavanje za nabavku opreme putem sporazuma Vlade BPK Goražde i UNDP-a, a koji se odnosi na nabavku opreme za Kantonalnu bolnicu odnosno respiratora, mobilnog RTG aparata i dodatne zaštitne opreme – precizirala je ona.

KŠ CZ usvojio je i zaključak kojim je određen prostor mjesne zajednice Goražde IV za smještaj i izolaciju osoba za koje se utvrdi da ne poštuju rješenja o samoizolaciji na području BPK.

Razmatrana je i molba Udruženja žena “SEKA” Goražde u vezi sa preoblikovanjem ili ublažavanjem zabrane kretanja osobama mlađim od 18 godina, te konstatovano da će se o tom pitanju čekati mišljenje Federalnog štaba civilne zaštite koji je tu naredbu i donio.