Borba protiv koronavirusa: Goraždani iz cijelog svijeta pomažu svom gradu

Početni šok nakon prvih oboljelih u Goraždu tokom pandemije koronavirusa zamijenili su disciplina i borba.

Dok ljekari i štabovi civilne zaštite rade svoj dio posla, a pojedini pogoni proizvode zaštitnu opremu kojom se snabdijevaju zdravstvene ustanove u cijeloj državi, u borbu protiv pandemije uključile su se i Goraždanke koje već godinama ne žive u ovom gradu, ali daljina nije prekinula njihove veze sa Drinom.

Irma Imširović i Minela Vilić već 15 godina ne žive u Goraždu, jer ih je život nakon školovanja odveo na različite strane. Irmu u Berlin, a Minelu u Sarajevo, gdje trenutno žive i uspješne su u svojim poslovima.

Svjesni situacije

– S obzirom da akcija prikupljanja sredstava traje tek dva dana, možemo se pohvaliti uplatama naših sugrađana i prijatelja iz Njemačke, Holandije, Švedske, Austrije, Irske…  Očekujemo i uplate iz Amerike i ostalih dijelova Evrope, jer puno Goraždana diljem svijeta traži priliku da sudjeluju u ovoj akciji – dodaje Irma Imširović.

Minela i Irma osnovale su i Facebook grupu „Goraždani iz cijelog svijeta pomažu svom gradu“, u kojoj komuniciraju sa prijateljima i šire vijesti o ovoj humanoj akciji.

Svi zajedno

Kažu da će akcija prikupljanja novčane pomoći za Goražde trajati do 7. aprila, kada će biti poznat iznos prikupljenih sredstava i početi nabavka potrebne medicinske opreme.

– Pozivamo sve građane da nam se pridruže, podijele link i vijesti o akciji svojim prijateljima i rodbini koja živi van BiH, uspješnim Goraždanima koji su u mogućnosti da pomognu, udruženjima i grupama bh. građana, jer smo u ovome svi zajedno i samo tako možemo iz svakog teškog iskušenja izaći jači, zdraviji i sretniji – poručuje Minela.

avaz