Obuća o izmijenjenoj odluci Vlade FBiH: BPK Goražde treba novac, ne možemo funkcionisati

Odluka Vlade FBiH o raspodjeli 21 miliona KM iz budžeta nižim nivoima za borbu protiv širenja pandemija koronavirusa stavljena je van snage nakon brojnih negativnih reakcija. Na današnjoj hitnoj sjednici donesena je nova, ali ovaj put bez podrške ministara iz HDZ-a BiH. Tačnije, oni su glasali protiv.

Za novu odluku nije glasao SDA-ov ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara. Kako saznajemo, svoju podršku uslovljavao je usvajanjem prijedloga da se Bosansko-podrinjskom i Posavskom kantonu dodatno transferišu grantovi od 2,9 miliona KM, odnosno 1,5 miliona. Čampara je, zajedno sa svim ostalim ministrima, podržao prethodnu odluku Vlade, ali je naknadno izrazio neslaganje i ocijenio da je treba poništiti.

Neslaganje sa, sada već poništenom odlukom, sinoć je izrazila zastupnica Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Alma Kratina, nazvavši je sramnom.

– Federalno ministarstvo zdravstva sada treba namjenski utrošiti ova sredstva, u skladu sa potrebama i situacijom na terenu. Ne bi smjelo biti propusta i zato ćemo tražiti izvještaje o utrošku od Vlade i resornog minustarstva. Neophodan je koordiniran rad svih u lancu odgovornosti kako bi neophodna medicinska oprema u borbi protiv koronavirusa COVID- 19 došla tamo gdje je najpotrebnije i u trenutku kad je najneophodnije kako bi smo zaštitili građane. Uredu je da kriterij bude broj stanovnika, ali, ipak, smatram da moramo pratiti epidemiološku situaciju na terenu i dodatno reagovati tamo gdje bude potrebno, kazala je Kratina za Oslobođenje.

Novom odlukom Vlada FBiH je odlučila, umjesto u budžete općina i kantona, sredstva usmjeriti za nabavku medicinske i druge opreme neophodne za borbu protiv koronavirusa, koja će onda biti podijeljena kantonima i općinama. Kako saznajemo, odluka o kriterijima raspodjele još nije donesena, ali će se, vjerovatno, uvažiti sugestija struke da to treba biti broj stanovnika.

Iz BPK Goražde naglašavaju da je budžet ovog kantona manji od budžeta pojedinih opština i gradova u FBiH te da bez granta od najmanje 2,9 miliona KM teško mogu ispuniti svoje ustavom predviđene funkcije.

– Za funkcionisanje kantona neophodan nam je grant. Iz njega se obezbjeđuje i funkcionalnost općina Foča i Prača u FBIH koje su potpuno uništene u ratu i još nikada nisu došle na nivo samoodrživosti. Bez podrške u grant sredstvima u pitanje bi došla naša sposobnost da građanima garantujemo minimum sigurnosti, pravo na kvalitetno obrazovanje, a posebno zdravstvenu zaštitu koja je i prije koronavirusa bila na stalnoj kušnji jer kvalifikovan i stručan kadar traži prostore gdje je standard života znatno na višem nivou, kaže za Oslobođenje premijerka BPK Aida Obuća.

Dodaje da je pandemija na tom prostoru u startu načinila veliku štetu jer je veći dio industrijske proizvodnje odmah staviljen u karantin i zabranjen je rad u industrijskim zonama koje zapošljavaju oko 1.500 radnika.

– Ekonomske posljedice biće veće nego u mnogim dijelovima BiH, zaključuje Obuća.