Ginex počeo sa radom, radnici traže bolju zaštitu i prevoz do posla

“Prvi dan na kapiji su nas jedno po jedno propuštali, ima termalna kamera i spužva natopljena dezinfekcionim sredstvom na koju stanemo, jedan od zaštitara nam naprska ruke i tu zadužimo jednu zaštitnu masku i jedne gumene rukavice. To je sve što smo danas dobili za 8 sati. Na radnim mjestima u mnogim slučajevima ne postoji odstojanje od jednog metra mada je preporuka metar i po do dva. Na ulazu u garderobu ima tas u kojem je spužva natopljena dezinfekcionim sredstvom, tako i na ulazu u menzu, nema nikavih dodatnih sredstava za dezinfekciju ruku. Radno vrijeme je normalno kao i prije proglašenja elementarne nesreće osim što je pauza za doručak produžena 15 minuta i što nas u manjim grupama puštaju sa radnih mjesta po završetku rada. U jednom pogonu otprilike 10 sa 10 radi po deset radnika i razmak među njima je manji od jednog metra”, kaže  jedna od uposlenica Ginexa.

Nakon radnog dana obratila se na različite adrese, ali su mnogi telefoni ostali gluhi.

“Zvala sam 121, pa inspekciju, Kantonalni štab, ali nažalost nikog nisam dobila, vjerovatno što je iza 16. Doktorica Bičo (op.a. Medina Bičo, epidemiolog) je obećala kontaktirati inspekciju jer moramo dobiti više rukavica i maski, ujutro i poslije pauze za doručak, doktorica kaže da je to minimum”, kaže uposlenica.

Veliki problem je što radnici ne mogu koristiti javni gradski prevoz.

“Kako nam je saopšteno zbog toga što je inspekcija zabranila jer nije sigurno i bezbjedno. Vozač autobusa mi je rekao da imaju papir u kojem stoji da je zabranjeno da nas voze na posao. Sve koje sam uspjela dobiti apeluju da nadležni u firmi riješe te probleme oko prevoza ili nađu neku alternativu. Naš upravnik Amer Dedović kaže da su zvali i da im je rečeno da nije bezbjedno i da sigurno prevoza neće biti do daljnjeg. Oni ne znaju šta dalje učiniti, nemoćni su, kažu nam da je najgore što nam niko neće dati ni bolovanje”, dodaje ona.

Jedna od uposlenica tvrdi da najmanje 150 ljudi koristi javni prevoz i da ne znaju kako doći do posla.

“Odluku sam ja lično pročitala, u petak su je dobili u ruke vozači Centroprevoza. Naši rukovodioci ne znaju kako da nam pomognu. Piše da je odluku donio Krizni štab, da se radnici Pobjede i namjenske industrije ne smiju prevoziti javnim prevozom. U slučaju inspekcije plaća se kazna na licu mjesta, i vozač i radnik koji bi bio zatečen u javnom prevozu. Ta odluka je stupila na snagu od danas, za sve relacije Ustiprača, Ilovača, Ustikolina, Berič, Zupčići. Mi ne znamo kome se obratiti, jer većina nas se vozi javnim prevozom. Ja sutra ne mogu na posao i narednih dana jer nemam auto, a taksi u jednom pravcu košta 15 KM. Ako su dozvolili da radimo, neka nam osiguraju uslove za rad”, ispričala je.

Direktor Centroprevoza Haris Ražanica potvrdio je da autobusi Centroprevoza voze radnike Preventa, ali ne i radnike industrijske zone “Pobjeda”.

“Ni meni nije jasno zbog čega, iz uprave Ginexa su nam kazali da su dobili dozvolu da počnu sa radom, ali da zabrana za javni prevoz postoji. To je sve što znam, čudna su vremena, šta god čovjek učini ili kaže tumači se različito. Meni je posao da vozim, što ne bih vozio”, kazao je Ražanica.

Ipak u Kantonalnom štabu Civilne zaštite tvrde kako ne postoji nikakva odluku koja zabranjuje ugovorene prevoze radnicima industrijske zone “Pobjeda”.

“Ukoliko postoji neka odluka kojom se zabranjuje prevoz radnika ove industrijske zone od strane pružatelja ove usluge, onda je to njihova odluka, a ne odluka – i još manje naredba – Kantonalnog štaba. Naravno, ovaj prevoz koji se pruža radnicima ostalih industrijskih zona, on se mora kontrolirati kao i svi drugi elementi zaštite radnika i na samom radnom mjestu. Privredni subjekti su iznijeli svoje prijedloge rasporeda i zaštite radnika i moraju ih se pridržavati. Dobijamo pritužbe da se ne pridržavaju u svim segmentima, i apelujem da se ponašaju odgovorno. Ukoliko to ne budu radili i ne budu zaštitili radnike u svakom smislu, rizikuju da obustavimo njihov rad. Pozivam inspekciju da intenzivira nadzor nad provođenjem ovih mjera”, istakla je Edita Velić, komandantica štaba Civilne zaštite BPK Goražde.