UO Obrtničke komore Vladi BPK predložio niz mjera

Upravni odbor Obrtničke komore Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjem je sastanku Vladi BPK Goražde predložio niz mjera za hitno saniranje posljedica u obrtu, izazvanih pandemijom koronavirusa.

U Upravnom odboru navode da  je ovaj sastanak iniciran nedonošenjem odgovarajućih mjera u kantonu u cilju ublažavanja ekonomskih posljedica.

Članovi upravnog odbora pozvali su Vladu BPK Goražde da odmah i bezuvjetno pristupi formiranju Fonda za pomoć u ekonomskom oporavku od posljedica izazvanih pandemijom i da definiše konkretne mjere kojima će ublažiti štetu obrtnicima i drugim privrednim subjektima. Pozvali su  ministarstvo privrede i nadležnu gradsku službu da hitno pristupe formiranju registra obrtnika i privrednih subjekata koji su pretrpjeli štetu. Takođe, na sastanku su predložili i da sredstva sa koda 614.500 iz budžeta ministarstva za privredu u iznosu od 80.000 KM, budu prva inicijalna sredstva u Fondu za pomoć u ekonomskom oporavku.

Obrtnici su pozvali Vladu BPK Goražde, Gradsku upravu i druge budžetske institucije da javni i realni sektor zajednički podnesu krizu.

Ovom prilikom svim obrtnicima uputili su čestitku povodom 7. aprila, koji se obilježava i kao Dan obrtnika.