Članice Udruženja žena ‘Ustikolina’ šiju maske za građane

Članice Udruženja žena “Ustikolina” pojavom koronavirusa u BiH počele su da šiju zaštitne maske za građane i predstavnike institucija ove općine.

Kako ističu, na to ih je ponukala nestašica maski na bh. tržištu, ali i saznanje da mnogi građani nisu u mogućnosti da ih obezbijede.

– Vidjela sam na internetu da su žene počele krojiti maske i šiti i onda sam dala tu ideju na viber grupi članica našeg udruženja i predložila im to iz razloga što je nekoliko njih nedavno preko Udruženja ‘Hajde’ iz Sarajeva dobilo mašine za šivenje. Rekla sam da bi možda bilo korisno da mi krenemo sa šivenjem tih maski. Jedna od članica našeg udruženja je i predsjednica mjesne zajednice koja je to prenijela kriznom štabu i većina naših žena su pristale spremne da pomognu i mi smo onda krenule s tim – pojašnjava predsjednica udruženja Narcisa Hotović – Gluhačević.

Navodi da su svoje prve maske u saradnji sa kriznim štabom i MZ Ustikolina podjelile policijskim službenicima, uposlenicima Doma zdravlja, radnicima u trgovini, komunalnom preduzeću i svima onima koji su u direktnom kontaktu sa ljudima.

-Nakon što smo završile maske za potrebe kriznog štaba sada šijemo i dijelimo predstavnicima mjesnih ogranaka koji te maske dijele stanovništvu. Završavamo za MZ Ustikolina, onda radimo za MZ Cvilin i MZ Jabuka. Kada smo u mogućnosti proslijedimo maske i u Goražde, Sarajevo i kome god da treba, koliko smo u prilici, jer ni saobraćaj sad ne funkcioniše kao ranije – ističe Hotović-Gluhačević.

S obzirom da se potrebe za zaštitnim maskama povećavaju, akciju udruženja podržale su i druge žene iz Ustikoline.

Predsjednica UŽ Ustikolina smatra da je udruženje i u ovim okolnostima pokazalo svoju svrhu, da nije osnovano s ciljem da privređuje samo sebi, već široj društvenoj zajednici.

– Ovo je uglavnom ruralno područje i sve naše žene imaju obaveze, vrtove, unučadi ali kod svake od nas je na prvom mjestu ta plemenitost i želja da pomognemo. Svjesne smo da ove maske nisu neka zaštita ali jeste koliko toliko. To su pamučne maske koje se mogu prati i ponovo koristiti. Maske su besplatne i naš rad baziran je na volonterskoj osnovi, a spremne smo odgovoriti i na dodatne potrebe za zaštitnim maskama ukoliko ova krizna situacija potraje – poručila je predsjednica Udruženja žena Ustikolina.