Jedna osoba u Goraždu izliječena od koronavirusa, ali se pojavio novi klaster

Nakon što je potvrđen novi slučaj zaraze koronavirusom u Goraždu pojavio se novi klaster za koji još uvijek nije utvrđeno ko je nulti pacijent. Ovo je potvrdila epidemiologinja dr.Medina Bičo, na pres konferenciji Kantonalnog štaba Civilne zaštite.

“Nažalost od jutros imamo potvrđen novi slučaj oboljelog od COVID-a 19, radi se o pacijentici koja je jučer primljena u trijažni centar Kantonalne bolnice, s obzirom da je imala respiratorne simptome jučer smo uzeli uzorak na testiranje i potvrđeno je da je pozitivna. Do sada nismo mogli pronaći epidemiološku povezanost, ovo nam je jedan novi klaster koji nema veze sa Ginexom i još uvijek ne znamo ko nam je nulti pacijent”, istakla je dr. Bičo.

Pacijentica živi u porodičnoj kući sa dosta ukućana i od jutros nadležne službe kontaktiraju sve uže članove porodice i firme u kojima rade, tako da je njima odmah preporučena kućna izolacija.

“Danas ćemo obaviti veći broj testiranja i sve one koji su bili u kontaktu, cijelu porodicu i kontakte vezane za posao. Uvijek smo se plašili novog žarišta, s obzirom da je sada lokalna transmisija virusa u zajednici mi moramo još više biti oprezni, neke mjere zabrane pojačati i svjesnije se ponašati kao svaki pojedinac vezano za prevenciju” kazala je dr. Bičo.

Tokom dana mnoge osobe će biti stavljene u izolaciju, a prema riječima Bičo sin od pacijentice koji radi u Veterinarskoj stanici je prvi počeo imati simptome, tako da se očekuju i nova testiranja.

Prema riječima dr. Bičo u slučaju klastera Ginex širenje virusa u tom lancu je lokalizovano, a ona je potvrdila da je jedna pacijentica izliječena nakon što je drugi nalaz pokazao da je negativna.

Na pitanje da li je moguće obaviti masovnija testiranja, odgovorila je da je indikacija na testiranje sada proširena.

“Svi pacijenti koji imaju respiratorne tegobe,ukoliko zdravstveni radnici procjene da je potrebno testiranje prije ulaska u zdravstevni sistem, treba da budu testirani”, kaže dr. Bičo.

Direktorica Kantonalne bolnice potvrdila je da je novozaražena pacijentica 1944.godište te da će zavisno od CT dijagnostike biti upućena na liječenje u Sarajevo. Ona je istakla ovom prilikom da su zdravstveni radnici u Kantonalnoj bolnici maksimalno zaštićeni.

“Svi pacijenti koji se primaju sa takvim simptimima se testiraju i ne puštaju se unutar bolnice da ne bi došlo do infekcije, kod takvih bolesnika striktno vodimo računa da ne dodje do odjela bolnice, već su smješteni u trijažni odjel Kantonalne bolnice”, kaže dr.Kamenica.

Zbog prevencije bit će privremeno zatvorena ambulanta porodične medicine u Višegradskoj ulici gdje je pacijetica liječena od upale pluća. Doktorica i četiri medicinske setre će ići u samoizolaciju.

U Goraždu je trenutno sedam zaraženih koronavirusom, dok je jedna pacijentica izliječena.