Maltretiranje povratnika pod plaštom borbe protiv pandemije

Udruženje ‘Žena žrtva rata’ saopćilo je da je, uvažavajući borbu na suzbijanju zaraze i zaštitu stanovništva od koronavirusa, vlastima u Republici Srpskoj uvođenje vanrednog stanja dalo mogućnost da bi provodili strožije mjere posebno prema prognaničkom i povratničkom bošnjačkom stanovništvu.

U saopćenju za javnost preciziraju da Bošnjaci koji imaju porodična imanja ili zemlju koju obrađuju na području Višegrada, a žive u Federaciji BiH nailaze na velike probleme kako da to učine.

– Sve koji se upute u Višegrad zaustavljaju, prije mosta Mehmed paše Sokolovića, na punktu na kojem je policija i civilna zaštita. Tu ih pregledaju. Od njih traže da ostanu 14 dana u izolaciji, na imanju koje obrađuju, da kupe toplomjer (ako nemaju), svaku noć mjere temperaturu i to jave na broj 124. Onima, koji moraju pristati i na taj uslov, ne daju rješenje za određivanje te izolacije – navodi se u saopćenju.

Kako ističu ‘savjesni smo građani, nije problem ispoštovati proceduru da bismo doprinijeli smanjenju širenja pandemije izazvane koronavirusom’.

– Problem je što ljudi ne mogu ostati 14 nego tri do četiri dana i što mnogi od njih nemaju kuću nego samo zemljište koje obrađuju. Posebno je apsurdno da nam se ne daju pismena rješenja o izolaciji, samo usmene naredbe. Zato što smo stigli iz Sarajeva, kao da smo iz neke druge države. Koliko znamo, Vijeće ministara BiH nije donijelo nikakvu odluku o zabrani kretanja na području Bosne i Hercegovine – navode iz Udruženja i dodaju da je obrađivanje zemlje za njih važno da bi ‘osigurali dodatne prihode, a najviše za svoje preživljavanje’.

 

Fena