Rezultati testiranja ohrabrujući, ali nije vrijeme za opuštanja

Na području BPK Goražde broj osoba inficiranih koronavirusom je nepromjenjen – sedam osoba je pozitivno, dok je jedna izliječena. Od ukupno jučer testirane 33 osobe koje su povezane sa posljednjim slučajem, rezultati za njih 30 su negativni, dok se preostali još očekuju.U Zavodu za javno zdravstvo BPK napominju da će neka testiranja bliskih kontakata biti ponovljena te naglašavaju da nema mjesta opuštanju

Vijest da je većina rezultata posljednjih testiranja povezanih sa najnovijim slučajem infekcije koronavirusom negativni  jeste ohrabrujuća ali ne i dovoljna da bi se odbacile sumnje. Svi bliski kontakti posljednje inficirane pacijentice ostaju u izolaciji, a neki će ponovo biti i testirani – ističu u Zavodu za javno zdravstvo…

“Od ukupno 33 testirane osobe za sada imamo 30 negativnih, uglavnom se radi o bliskim kontaktima vezanim za posljednji slučaj. Obziroom da mi imamo u toj porodici osoba koje imaju neke simptome, one će biti ponovo testirane danas. Bez obzira na ove rezultate, svi oni koji su bili u bliskim kontaktima i koji su uposlenici u nekim firmama, oni će ostati u kućnoj izolaciji od 14 dana, a riječ je o 40 osoba sa kompletnim porodicama jer moramo situaciju držati pod kontrolom i pratiti, ukoliko dođe do nekih simtoma ponovo ćemo vršiti testiranja ovih osoba”, kaže dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

S obzirom na posljednji slučaj gdje nije utvrđen nulti pacijent, dr. Bičo napominje da je potreban dodatni oprez. Moguće je kaže da je neka osoba inficirana koronavirusom, a da toga nije ni svjesna.

“Može se desiti da je osoba iz domaćinstva imala koronavirus koji je prebolila i više nije nosilac virusa, ali je nana obzirom da spada u rizičnu grupu kao najosjetljivija kategorija, razvila komplikacije. Nana je upućena u kliniči centar u sarajevo Podhrastove i po našim saznanjima njeno stanje je nepromjenjeno od jučer i još uvijek nije n arespiratoru.Još uvijek nemamo epidemiološku povezanost i ne znamo u ovom slučaju ko nam je nulti pacijent i svakako mjere opreza su nužne jer sad imamo lokalnu transmisiju virusa i povećan broj oboljelih u drugim gradovima. Treba biti jako oprezan i koristiti sve one mjere zaštite i prevencije kada je u pitanju prenos kapljične infekcije”, pojašnjava dr.Bičo.

Na području BPK Goražde trenutno je u samoizolaciji 70 osoba, od kojih njih 40 sa kompletnim porodicama. Do sada je testirano ukupno 227 osoba, a danas su obavljena i nova testiranja te jedno retestiranje ranije pozitivne osobe. Direktorica za javno zdravstvo napominje da su indikacije za testiranja proširene te da će biti testirane sve osobe koje budu imale neke respiratorne simptome.