Postavljeni dezinfekcioni tuneli

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde uz institucije, ustanove, preduzeća i organizacije, brojni pojedinci na različite načine daju svoj doprinos u borbi sa pandemijom koronavirusa.

Spremnost da odgovori na kriznu situaciju pokazala je i Obrtnička radnja „Pop-Inox“ koja je pronašla rješenje za izradu dezinfekcionih tunela. Inovativnost vlasnika Ahmeda Popovića i njegovog tima  prepoznala je Gradska uprava posredstvom koje su tuneli danas postavljeni ispred ove institucije ali i goraždanskog Doma zdravlja.

 

„ Vidjeli smo da se u Sarajevu, Bihaću, Cazinu i drugim gradovima i zemljama postavljaju ovakvi dezinfekcioni tuneli. Prepoznao sam mogućnost da i mi nešto slično instaliramo u Goraždu. Uz pomoć i sugestije kolega koje su to već radile, napravili smo ovaj tunel. Testirali smo ga jučer, funkcioniše i imat će valjda svoju funkciju“ – pojašnjava Ahmed Popović.

Navodi da su gradonačelnik i nadležna služba obezbjedili adekvatno sredstvo za dezinfekciju

„ Jedan tunel postavljen je ispred Gradske uprave a drugi ispred Doma zdravlja Goražde . Nadamo se da ćemo imati sredstava da ih napravimo još ispred firmi koje su ugrožene. Ko zna, možda će danas – sutra biti potrebno ovako nešto i ispred škola, kafića. Ideja je došla a potrebno se potruditi obezbjediti materijal koji je u ovoj situaciji malo teže dostupan, pa smo malo improvizovali svoje i tuđe znanje i došli do rezultata.  Ipak poručujem građanima, ostanite kući i izbjegavajte socijalne kontakte da smanjimo rizik od pandemije i tako lakše sve ovo prebrodimo“ – poručio je Popović.

 

Po riječima gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića, Gradski štab civilne zaštite svakodnevno provodi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa

 

„ Podržali smo ovu ideju i danas su postavljena dva dezinfekciona tunela kako  bi uposlenici i građani koji dolaze u ove institucije i ustanove prolaskom  kroz ovaj tunel prošli kroz mjere dezinfekcije. Efekat traje 24 dsata i ovo je dobro što smo uradili. Pozivam i ostale privredne subjekte i institucije da urade isto. Mi maksimalno poštujemo sve naredbe nadležnih štabova sa viših nivoa. Uz ostalo Gradski štab je donio posebne odluke vezano za pranje i dezinfekciju ulica što se vrši redovno u kontinuitetu. Ove aktivnosti proširili smo i van grada“ – kazao je gradonačelnik Goražda.