28 uposlenika Kantonalne bolnice negativno na koronavirus

Svih 28 testiranih ljekara i zdravstvenih radnika Kantonalne bolnice Goražde je negativno na korona virus, potvrdila je prim.dr.Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

I dr.Kamenica je bila među testiranim ljekarima za koje se ustanovilo da su negativni na koronavirus.

Ljekari i zdravstveno osoblje testirani su zbog dvojice zaraženih kolega, RTG tehničara i inžinjera za koje se pretpostavlja da su zaraženi zbog kontakta sa pacijenticom, starijom osobom, koja je je također pozitivna na COVID -19.

Kantonalni štab civilne zaštite BPK-a Goražde naložio je Kriznom štabu Ministarstva zdravstva da ispita i utvrdi činjenice u slučaju zaraženih RTG tehničara/inžinjera u Kantonalnoj bolnici Goražde i pripremi naredbe za samoizolaciju osoba koje su imale kontakt sa zaraženim osobama. Prim. dr.Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice u ovom gradu potvrdila je da su zaraženi uposlenici bili adekvatno zaštićeni prilikom snimanja pluća zaražene pacijentice, ali da su uprkos tome i oni inficirani.

“Dva RTG inžinjera zaražena su prilikom neposrednog kontakta sa oboljelom pacijenticom, tokom snimanja pluća, iako su bili adekvatno zaštićeni. Nažalost i u svijetu su prvi obolijevali zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji borbe sa COVID 19.  Inficirani uposlenici ove ustanove su dobrog općeg zdravstvenog stanja i nalaze se u kućnoj izolaciji”, kazala je dr. Kamenica.

Trenutno je nemoguće ustanoviti kako je došlo do širenja zaraze, ali je činjenica da su zdravstveni radnici rizična kategorija jer pružaju usluge pacijentima, uključujući i one koji su inficirani. U Kantonalnoj bolnici konstantno se poduzimaju sve zaštitne mjere u cilju spriječavanja širenja koronavirusa

“Bolnica je od sinoć i jutros temeljito  dezinfikovana, a testiranja uposlenika i ostalih bližih kontakata će biti nastavljena. Svi trebamo biti oprezni, a posebno pacijenti koji dođu u zdravstvenu ustanovu da daju tačne podatke i da se svi čuvamo, držimo distancu, vodimo računa o ličnoj higijeni, da se ljudi ne opuštaju i ne grupišu. I veći klinički centri dolaze u takve situacije da zdravstveni radnici na prvoj liniji rade za zaraženim osobama i budu inficirani, ali u manjim sredinama je dodatni problem i nedostatak kadra”, kaže dr. Kamenica.

U Zavodu za javno zdravstvo naglašavaju da postoji lokalna transmisija virusa te da se testiraju svi sumnjivi pacijenti, koji imaju bilo kakve respiratorne tegobe.

U Goraždu je trenutno osam zaraženih osoba, dvije su izliječenje, a vrše se i nova testiranja. 74 osobe su trenutno u samoizolaciji, dok je izašlo njih 201.

rtvbpk