Novi rezultati testiranja:27 uposlenika bolnice negativni na koronavirus kao i jedan pacijent

Rezultati testiranja za 27 ljekara I medicinskih radnika Kantonalne bolnice Goražde su negativni, kao i jednog pacijenta bolnice, potvrđeno je  iz ove zdravstvene ustanove.

Međutim, serološko testiranje kćerke i unuka 76-godišnje pacijentice iz Goražda zaražene koronavirusom koja je smještena na kliniku Podhrastove u Sarajevo, pokazalo je da su preležali zarazu virusom COVID 19, potvrdila jedr. Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

“Iako su prethodna testiranja pokazala da su negativni, serološka testiranja obavljena su zbog opravdanje sumnje da su preležali zarazu i u dogovoru sa epdemiologom .Nažalost pojavile su se određene  dezinformacije da je pacijentica zaražena u bolnici. Mi liječimo, a ne zaražavamo naše pacijente”, kazala je dr.Kamenica.

Kako saznajemo  u pitanju su  prva dva pacijenta kojima rađeni serološki nalaze ove vrste u ovom dijelu BiH, što se na UKC Sarajevo radi od prije nekoliko dana.

Direktorica bolnice poručila je da je ovim stavljena tačka za sve špekulacije koje su se ovih dana pojavile u pojedinim medijima da je pacijentica zaražena u bolnici.

“Nana koja je hospitalizovana na Podhrastovima i dalje je tamo i pod terapijom,  za nekoliko dana  će biti testirana I tada će biti poznato da li je izliječena”, kazala je dr.Kamenica.

U BPK Goražde od koronavirusa oboljelo je 10 osoba, od čega četiri uposlenika Kantonalne bolnice Goražde, dva RTG tehničara , spremačica I domar. Do sada su dvije osobe izliječene od koronavirusa.