Pripadnici MUP-a BPK Goražde aktivni na provođenju mjera i naredbi štabova

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde aktivno rade na provođenju naredbi Federalnog i kantonalnog štaba civilne zaštite.

Po riječima resorne ministrice Nizame Rišljanin, u kontinuitetu se vrši obilazak osoba koje se nalaze pod zdravstvenim nadzorom, u kućnoj izolaciji.

„Trenutno je to ukupno 108 lica od kojih je 85 riješenja izdato od strane kantonalnog sanitarnog inspektora 14 riješenja od federalnih sanitarnih inspektora, sedam iz RS i dva iz Brčko Distrikta. Tokom vikenda izvršen je obilazak 95 lica od kojih njih pet nije pronađeno na adresi stanovanja. Daljnjim provjerama utvrđeno je da je riječ o vozačima i o svim tim okolnostima su sačinjene službene zabilješke i dostavljene Upravi za inspekcijske poslove BPK, nadležnoj Federalnoj upravi i Kantonalnom štabu civilne zaštite“- istakla je Rišljanin.

Dodala je da je vršena i provjera poštivanja naredbe kojom se ograničava broj na pet lica u kombi vozilu i u danima vikenda nisu zabilježena kršenja po ovom osnovu, kao ni kršenja naredbe o zabrani kretanja lica mlađih od 18 i starijih od 65 godina

„ Nije uočena ni zloupotreba dozvola o kretanju  u vrijeme policijskog sata kao ni kršenje naredbi o zabrani  okupljanja više od tri lica na javnim mjestima. Za taj period izdato je ukupno pet prekršajnih naloga  od čega jedan za kršenje policijskog sata, tri prekršajna naloga izdata su za nepridržavanje propisane distance od 1, 5 metar te jedan prekršajni nalog za nepoštivanje epidemioloških mjera zaštite, odnosno nenošenja maski“ – precizirala je ona.

Građane je pozvala da  poštuju sve  naredbe uz podjećanje da se  u suprotnom postupa po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira gdje se  kazne kreću  od 300 do 1.500 KM

„ Mi smo sada u situaciji da moramo pisati te prekršajne naloge, odnosno primjenjivati represivne mjere ukoliko građani ne poštuju naredbe i do sada smo ukupno izdali oko 20 prekršajnih naloga po raznim osnovama, a jedini način da to izbjegnemo je da se naredbe poštuju.  Takođe, pozivamo građane, obzirom da je vrijeme proljetne sjetve i čišćenja imanja, da vode računa o paljenju vatre kako ne bi uzrokovali dodatne probleme izazivanja požara. Zahvalila bih se svima koji su se u ovim okolnostima sjetili policijskih službenika i donirali zaštitnu opremu koja nam je itekako značajna“ – kazala je ministrica unutrašnjih poslova BPK Goražde.