Velić: FŠ CZ da omogući jednak tretman u svim kantonima za rad određenih subjekata

Kantonalni štab civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde sa današnje sjednice uputio je preporuku Federalnom štabu civilne zaštite da omogući jednak tretman za sve kantone kada je u pitanju početak rada određenih subjekata, koji mogu ispoštovati sve neophodne epidemiološke mjere.

Komandantica KŠ CZ Edita Velić nada se da će Federalni štab razmotriti preporuke da se omogući rad u određenim trgovačkim i uslužnim djelatnostima, gdje je to moguće.

„  Bilo je određenih naredbi iz pojedinih kantona koje nisu u skladu sa naredbama Federalnog štaba koji je zatražio da se iste stave van snage. Mi tražimo od FŠ CZ da razmotri mogućnost da svi oni subjekti uključujući i obrtničku djelatnost koji mogu raditi  uz poštivanje epidemioloških mjera zaštite, počnu sa radom. Na taj način ćemo izbjeći rad na crno u ovim okolnostima, ukoliko se njima odobri rad, i očekujemo da će federalni štab to i razmotriti“ – pojasnila je Velić.

Razmatrana je i naredba FŠ CZ koja se odnosi na uspostavu karantena za sve osobe koje dolaze inostranstva u BiH, kao i transporta tih osoba do mjesta prebivališta.

„ Mi smo usvojili zaključak kojim ćemo tražiti od Federalnog štaba da porodice sa maloljetnom djecom izuzme iz obaveznog karantina, da one mogu ići u kućnu izolaciju, budući da mi već imamo neke porodice sa maloljetnom i djecom od nekoliko mjeseci koja se vraćaju u BIH i želimo da im osiguramo što bolje uslove za njihov boravak u iziolaciji“ – naglasila je ona.

Na sjednici su razmatrani  izvještaji svih aktera koji učestvuju u spriječavanju COVID-a 19 na području BPK Goražde.

„  Od Zavoda za javno zdravstvo BPK obavješteni smo da su 94 osobe pod zdravstvenim  nadzorom da je deset osoba pozitivno na koronavirus i da su dobrog općeg stanja. Ohrabruje činjenica da se oporavlja i pacijentica koja je smještena u bolnicu Podhrastovi, dok su dvije osobe do sada izliječene od koronavirusa. Posljednji rezultati testiranja uposlenika Kantonalne bolnice Goražde su negativni, a do kraja dana očekuju se rezultati i preostalih testiranja“ – istakla je komandantica KŠ CZ Goražde.