Dodik i Vučić: Srbija će nastaviti pomagati RS

Konferencija za novinare nakon sastanka Dodika i Vučića

Pratite konferenciju za novinare nakon sastanka Dodika i Vučića#RTRS #RTRSvijesti

Gepostet von RTRS vijesti am Mittwoch, 15. April 2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da bi Republika Srpska u pogledu epidemije, bez pomoći Srbije, prošla daleko teže.

Naši napori su se pokazali dobri, pravovremeno smo uveli prestanak rada škola, trgovnskih lanaca, hotela. Ali najznačjanija mjera je karantin na granici uveden za građane koji dolaze iz inostranstva. To je dalo najveće reuzltate. To ne smijemo ugroziti, zato treba da nastavimo sa svim mjerama države. Važni su svi ljudi, a važan je i Vaskrs”, rekao je Dodik.

On je kazao da su RS i Srbija usaglasile mjere da se produži policijski sat tokom Vaskrsa i mole sve vjernike da to razumiju.

Vučić je izjavio da se razgovaralo o odnosima RS i Srbije u vremenu krize izazvane koronavirusom. On je rekao da je, uprkos tome, nastavljen izvoz pomoći i opreme za RS, a u naredna dva ili tri dana biće poslato stotine hiljada zaštitnih maski kao i novi respiratori.

“Svi ćemo biti u krizi. Srbija će tu krizu nešto lakše podnijeti od ostalih, zahvaljući monetarnoj i fiskalnoj spremnosti. I u ovakvim uslovima Srbija je bila spremna otkupiti obaveznice RS. Pravo je čudo da su u RS mogli da drže budžet u ravnoteži “, rekao je Vučić.

On je kazao da danas za Drvar odlazi posebno dostavno vozilo, te da će biti upućena pomoć i u Goražde.

Vučić  je kazao kako, kada se radi o zaposlenosti u Srbiji, ima jednu dobru vijest.

“Jedanaest hiljada otpuštenih radnika imali smo sredinom marta. Od 30.marta do 3. aprila to se promijenilo, zahvaljući našim mjerama, i bez posla je sada samo dvije hiljade ljudi”, rekao je Vučić.

 

BHRT