Koronavirus u regionu: U Srbiji više od 4.000 zaraženih, na Kosovu 36 novih slučajeva zaraze

U zemljama regiona najteže je pogođena Srbija, gdje je koronavirusom zaraženo preko 4.000 osoba. U toj su zemlji od posljedica zaraze preminulo je 99 osoba. Slijedi Hrvatska, koja dosad ima ukupno 1741 zaraženih i 34 preminulih od Covida-19.

Na Kosovu je potvrđeno još 36 novih slučajeva COVID-19, čime se ukupan broj zaraženih povećao na 423. Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova je saopštio da je posljednja 24 sata testirano 173 uzoraka sumnjivih na koronavirus, od kojih je 36 bilo pozitivno.

U Srbiji 408 novooboljelih od koronovirusa, preminulo još 5 pacijenata

Prema posljednjim podacima, bitku protiv koronavirusa izgubilo je još 5 osoba, pa se ukupan broj preminulih popeo na 99. Zaraženo je još 408 osoba, pa je ukupan broj zaraženih 4.873. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je građane da budu strpljivi i disciplinovani za predstojeći praznični vikend, prenosi RTS.

U Hrvatskoj je novozaraženih 37 osoba što je ukupno 1741. Tri osobe su preminule, od kojih je jedna skinuta s respiratora, izjavila je Maja Grba Bujević, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite, govoreći o novim podacima u posljednja 24 sata, prenosi HRT.

Testirano je 897 pacijenata, a to je ukupno 19.256. Na respiratoru je 31 pacijent, a oporavljenih je 473 što je zapravo 58 osoba više nego jučer.

Bez zaraženih su već 14 dana Virovitičko-podravska županija, šest dana Istarska, a pet Brodsko-posavska županija. Pozitivnih nalaza u posljednja 24 sata nema ni u Vukovarskoj-srijemskoj, kao ni u Zadarskoj županiji. Da nemaju zaraženih, potvrdili su i Međimurska, kao i Osječko-baranjska županija.

U Sjevernoj Makedoniji je potvđen još jedan smrtni slučaj od koronavirusa, pa je broj žrtava te zaraze sada 45, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče. U posljednja 24 sata potvrđeno je 66 novih slučajeva zaraze i ukupan broj dijagnostikovanih pacijenata oboljelih od koronavirusa iznosi 974.

U Sloveniji je potvrđeno 28 novooboljelih, a još je pet pacijenata umrlo od posljedica koronavirusa. Do sada je ukupno 61 osoba umrla tokom pandemije, objavio je slovenački Institut za javno zdravlje.

bhrt.ba