U Ustikolini nema inficiranih koronavirusom, nema ni lica u izolaciji

Epidemiološka situacija na području Općine Foča u FBiH je zadovoljavajuća i stanovnici ove lokalne zajednice poštuju propisane mjere i naredbe – potvrdio je načelnik Zijad Kunovac.

„ Na području Ustikoline nema inficiranih koronavirusom a više nema ni lica kojima je propisana obavezna kućna izolacija dok se, između ostalih u potpunosti poštuje i Naredba o zabrani kretanja od 20 do 5 sati ujutro“ – naveo je Kunovac.

Istakao je da je proveden niz mjera s ciljem prevencije pojave koronavirusa u ovom dijelu BPK Goražde.

„ Štab civilne zaštite izvršio je nabavku višenamjenske motorne pumpe koja će biti upotrebljena za provođenje mjera dezinfekcije. Izvršena je i distribucija zaštitnih maski Policijskoj stanici Ustikolina, trgovinskim i drugim objektima kojima nije zabranjen rad. Uposlenici JKP „Ušće“ izvršili su dezinfekciju javnih ustanova višespratnih stambenih objekata, a  Dom zdravlja Ustikolina radi po utvrđenom protokolu“ – kazao je on.

Dodao je da je u ovoj lokalnoj zajednici u završnoj fazi utvrđivanje preliminarne liste poljoprivrednih proizvođača za sufinansiranje proljetne sjetve

„ Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva omogućilo je jedinicama lokalne samourapve da apliciraju na javni poziv i time realiziraju podršku poljoprivrednicima u nabavci sjemenskog i sadnog materijala, mineralnog đubriva i zaštitnih materijala. Maksimalna sredstva po jednom poljoprivrednom proizvođaću su 1.000 KM a uvjet za dobijanje ovih sredstava je posjedovanje fiskalnih računa za sve nabavke koje se tiču proljetne sjetve“ – pojasnio je načelnik Općine Foča u FBiH.