Goražde će dobiti između 4 i 4,5 miliona KM

Fadil Novalić, premijer Vlade FBIH izjavio je tokom posjete BPK Goražde da će ovom kantonu biti izdvojeno između 4 i 4,5 miliiona maraka grant sredstva. Rebalansom budžeta Vlade FBIH na transferu nižim nivoima vlasti predviđena su sredstva u iznosu od 200 miliona maraka umjesto ranijih 21 milion.

 

“Ukupno su svi kantoni na transferu nižim nivoima vlasti predvidjeni sa 200 miliona KM, i to je grant umjesto ranijih 21 milion. zbog novih okolnosti i pri tome je preferencija prema broju stanovnika. U  tom smislu Goražde i Orašje slabo prolaze, imaju mali broj stanovnika, ali imaju sve druge troškove. Preovladava mišljenje da trebamo ići sa koeficijentom 2 tako da bi Goražde dobilo između  4 i 4,5 miliona maraka i više od onih 2,9 što smo bili prevdijedli tako da je to ispravka onog događaja koji se odvijao kako se odvijao”, pojašnjava Novalić.

 

Pojašnjava da bi u konkretnom slučaju trebao biti primjenjen koeficijent multiplikacije.

 

“Ako bi bio koeficijent dva multiplikacije što mi imamo u raspodjeli javnih prihoda, i sada imamo da je Goražde 1,6  ili 1,8, Orašje isto tako, Sarajevo 2, mi bi odustali da multipliciramo napprimjer Sarajevu koje bolje stoji već samo slabim kantonima, Orašju i Goraždu, i ako bi bio koeficijent 2 onda bi to prema broju stanovnika značilo između 4 i 4,5 miliona KM, što je još bolja suma od one koja je planirana”, kaže Novalić.

Međutim ministar finansija BPK Goražde Mirsad Agović ističe da će ova sredstva dobro doći, ali da je ovo lošiji aranžman za Goražde zbog činjenice da je riječ o kreditnim sredstvima koja će se morati vraćati.

 

“U principu jeste bolje, nama su ta sredstva sad neophodna jer imamo problem sa koronavirusom i potrebna su nam za ublažavanje negativnih efekata pandemije, medjutim malo je lošiji aranžamn, jer je ono bio grant, a  ovo su kreditna sredstva. Ipak bitno nam je da preživimo ovaj period, nadam se da ovo neće dugo potrajati, da će se prilike relativno brzo normalizirati, ne očekujemno u obimu kakav je bio prije pandemije, ali uspjet ćemo da nekako sve obaveze koje smo planirali u ovoj godini ispunimo, a to znači zakonsko funkcionisanje kantona”, kaže Agović.

 

Dodaje kako je riječ o kreditnim sredstvima koja se trebaju vraćati, a mogućnosti za to morat će se potražiti u narednim budžetima.

 

Delegacija Vlade FBIH, te predsjednik SDA Bakir Izetbegović borave u posjeti BPK Goražde, a nakon tunela Hranjen obišli su Kantonalnu bolnicu u Goraždu te industrijsku zonu u Vitkovićima.