prim.dr.Nermina Kamenica: Situacija u bolnici je stabilna

Situacija u Kantonalnoj bolnici Goražde stabilna je i pod kontrolom tvrdi prim.dr. Nermina Kamenica, direktorica bolnice, dan nakon što je potvrđeno prisustvo koronavirusa kod još četiri uposlenika ove ustanove te dva u goraždanskom domu zdravlja. Do ovog momenta zaraženo je ukupno osam zdravstvenih radnika bolnice, te tri u Domu zdravlja a čekaju se rezultati novih testiranja. Zbog aktuelne situacije bolnički krizni štab je pooštrio mjere.

“Situacija u Kantonalnoj bolnici je još stabilna i pod kontrolom, virus jeste napao naše zdravstveno osoblje jer su oni izloženi stalnim kontaktima sa kliconošama koronavirusa, kako u bolnici tao i u domu zdravlja. Nažalost to se dešava jer su naši ljekari, zdravstevni radnici, medicinsko osoblje, tehničko osoblje, svi na prvim linijama borbe protiov COVID-a 19. Krizni štab Kantonalne bolnice je sinoć donio niz pooštrenih mjera, osoblje se češće testira, vodi se računa o distanci između odjela bolnice, o kontaktima i distanci čak i sa svojim ukućanima. Želim da naši građani znaju da virus nije na odjelima bolnice, da virus nije u bolnici i mi svakodnevno provodimo sve mjere zaštite. Prostorije se dezinfikuju dva puta dnevno, postavljen je dezinfekcioni tunel na ulaz bolnice za pacijente i osoblje, sva zaštitna oprema je stavljena na raspolaganje. Osim toga naša bolnica radi 24 sata, vršimo sve hirurške i operativne zahvate, porode. Imamo trijažni odjel, kontejner i šator za pacijente koji su sumnjivi, koji dolaze pod temperaturom. Također pacijenti koje treba hospitalizirati se testiraju. Imamo tri barijere koje se moraju proći za čist ulazak u bolnicu. Neka se pacijenti ne plaše, bolnica nije zaražena”, tvrdi prim.dr.Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice Goražde

Dodaje kako su svi zdravstveni radnici pozitivni na koronavirus upućeni odmah u izolaciju, te da su dobrog zdravstvenog stanja i bez simptoma. U izolatorij je juče smješten i stariji pacijent pozitivan na koronavirus, koji ima udruženih hroničnih oboljenja, ali njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

“Ja bih apelovala na građane da poštuju mjere, lično vidim da mnogi to ne čine, da su  opušteni, šetaju, džogiraju, u grupama su i bez maski. Zasigurno ima mnogo kliconoša koji šire zarazu, a da toga nisu ni svjesni. Molim sve građane da budu savjesni i pažljivi. Također sve specijaliste Kantonalne bolnice možete kontaktirati prije samog dolaska, kao i timove domova zdravlja. Mi smo na usluzi svim građanima”, poručuje dr.Kamenica.