Rezultati uviđaja: Eksploziju u krugu Ginexa prouzrokovale vremenske promjene

Uviđaj koji su obavili istražitelji sektora kriminalističke policije MUP-a Goražde nakon jake eksplozije koja se dogodila danas oko 11.50 u krugu goraždanske kompanije Ginex je okončan pod nadzorom Tužilaštva BPK Goražde.

“Prema izvještaju istražitelja do eksplozije u kojoj je u potpunosti uništena zgrada sušionice u kojoj se nalazio eksploziv došlo je najvjerovatnije usljed vremenskih promjena. Uređaj za održavanje temperature je bio ispravan. Pričinjena je velika materijalna šteta, a sve je “odletjelo” u nebo, nema osnova za krivično dijelo, ni ljudi ni drugi objekti nisu bili ugroženi”, izjavio je Mirsad Bilajac, glavni kantonalni tužilac.

Dodaje kako se nešto slično prvi put dogodilo, no na svu sreću u objektu koji je u potpunosti uništen nije bilo nikoga niti u njegovoj blizini s obzorom da je neradni dan.

“Objekat je propisno smješten i ukupan kako u slučaju eksplozije ne bi ugrozio druge objekte. U samom objektu u kojem se nalazio eksploziv nije bilo nikoga”, pojasnio je Bilajac.

Ispostavilo se da je riječ o tzv. tehnološkoj eksploziji koja može biti izazvana vremenskim promjenama, trenjem ili na drugi način, s obzirom da se u sušionici nalazio osjetljiv materijal, kako saznajemo u trenutku eksplozije u sušionici je bilo između 100 i 130 kg eksploziva, pa će druge uviđajne radnje biti nastavljene sutra, iako su krim inspektori već završili svoj dio posla.