Nema novih slučajeva zaraze koronavirusom u BPK Goražde

U posljednja tri dana na području BPK Goražde nije zabilježen nijedan novi slučaj infekcije koronavirusom – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr. Medina Bičo.

Po njenim riječima, rezultati svih testiranja u tom periodu su negativni

„ U protekla tri dana izvršili smo 132 testiranja i imali smo samo jedan pozitivan retestiran nalaz osobe koja je od ranije pozitivna. Trenutno je u BPK 16 osoba pozitivno na koronavirus, dok je pet izliječeno, a ukupno je do sada na području kantona testirano 720 osoba“ – pojasnila je dr. Bičo.

Dodala je da je trenutno u samoizolaciji 151 osoba, dok su iz izolacije izašle 224 osobe

„ Trenutnom epidemiloškom situacijom možemo biti zadovoljni obzirom da ne bilježimo nove pozitivne slučajeve. Međutim, moramo i dalje biti oprezni i radimo povećan broj testiranja i uvijek je moguće neko novo žarište. Danas su planirana nova testiranja na terenu, u ambulanti u Višegradskoj kao i u Kantonalnoj bolnici. Od jučer smo počeli i sa testiranjima u trgovinama a uglavnom je riječ o kasirkama, zatim policiji, a testirani su i uposlenici Doma za stara i iznemogla lica.  Od Federalnog štaba civilne zaštite dobili još 600 testova za koronavirus“ – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde