U bolnici u Goraždu oporavljen 84-godišnjak koji je bio zaražen koronavirusom

“Drugo testiranje pokazalo je da je negativan, liječen je od strane tima doktora Kantonalne bolnice i uz superviziju profesorice Nade Koluder. Riječ je o 84-godišnjaku koji je imao udružene hronične bolesti”, kaže prim.dr. Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

Ona ističe da je situacija u Kantonalnoj bolnici Goražde stabilna i pod kontrolom, te da su svi uposlenici bolnice testirani, a rezultati su pokazali da su negativni. Testiranja zdravstvenih radnika su intenzivirana nakon situacije da je ukupno osam njih zaraženo virusom. Troje od njih koji su zaraženi ranije već su na dobrom putu ka izliječenju, s obzirom da prvi rezultati testiranja pokazuju da su negativni na koronavirus, međutim, da bi se smatrali potpuno oporavljenima potrebno je uraditi i dodatna testiranja.

“Svi se osjećaju dobro, nemaju simptome i dalje su u izolaciji. Situacija u Kantonalnoj bolnici je stabilna i pod kontrolom, virus jeste napao naše zdravstveno osoblje jer su oni izloženi stalnim kontaktima sa kliconošama koronavirusa, kako u bolnici tako i u domu zdravlja. Nažalost, to se dešava jer su naši ljekari, zdravstevni radnici, medicinsko osoblje, tehničko osoblje, svi na prvim linijama borbe protiv COVID-a 19. Želim da naši građani znaju da virus nije na odjelima bolnice, da virus nije u bolnici i mi svakodnevno provodimo sve mjere zaštite. Neka se pacijenti ne plaše, bolnica nije zaražena”, tvrdi prim.dr. Nermina Kamenica.

Iz Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde naglašavaju da su rezultati testiranja posljednjih četiri dana negativni, a testirano su ukupno 182 osobe. Ovoj ustanovi, naredbom Federalnog štaba civilne zaštite, dodijeljeno je 600 transportnih medija i briseva.

Trenutno je 16 osoba pozitivno na koronavirus u BPK Goražde i dobrog su općeg zdravstvenog stanja. Ukupno je pet oporavljenih od koronavirusa u BPK Goražde, dvije osobe se nalaze u karantinu, a 147 osoba je pod zdravstvenim nadzorom.