Peti dan zaredom nema novooboljelih od koronavirusa u BPK

U posljednjih pet dana na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde nije registrovan nijedan novi slučaj infekcije koronavirusom – potvrdila je danas direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo.

Po njenim riječima, povećan je broj oporavljenih od koronavirusa.

– Trenutno je 11 osoba pozitivnih na koronavirus, a deset je oporavljeno od COVID-a 19. U izolaciji, pod zdravstvenim nadzorom je 116 osoba, a do sada je testirano ukupno 811 osoba što je najviše u Federaciji BiH u odnosu na broj stanovnika. Na području općina Pale i Foča u FBiH do sada nije registrovan nijedan slučaj oboljelih od koronavirusa – navela je Bičo.

Dodala je da su na području BPK od prošle sedmice u toku masovnija testiranja.

– U pitanju su osobe koji su bliži kontakti oboljelih ali prije svih i one koje su zbog svog posla izložene riziku od infekcije. Danas su takođe obavljena testiranja zdravstvenih radnika i pacijenata Covid višegradske ambulante a planirana su i daljnja testiranja trgovaca, dostavljača iz ugostiteljskih objekata, volontera i drugih osoba izloženih riziku – precizirala je Bičo.

Navela je da su testirane i dvije osobe koje se nalaze u karantinu.

– Sve ovo je rezultat jednog zajedničkog rada i pridržavanja svih naloženih mjera od strane građana. Bez obzira što imamo povoljnu epidemiološku situaciju, ipak bih zamolila da se i dalje pridržavamo svih naredbi i mjera kako bi se to stanje i zadržalo, jer moramo biti oprezni da ne bi došlo do pojave nekog novog žarišta na području kantona – upozorila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.