Ramazanski top i ovog Ramazana svaki dan označavat će kraj posta i početak iftara u Goraždu

Nakon što je Grad Sarajevo prošle godine poklonio našem Gradu ramazanski top, on će i ovog Ramazana sa lokacije izletišta Rorovi svaki dan označavati kraj posta i početak iftara u našem Gradu.

Riječ je o ručno rađenom topu na koji je tom prilikom postavljena i gravirana pločica s natpisom ‘Poklon Grada Sarajeva’. Top na simboličan način obilježava završetak posta i početak iftara, i to je tradicija koja se vezuje za Grad Sarajevo. Pored vjerske dimenzije topom se želi obogatiti i turistička ponuda Goražda. Osim Goražda, Sarajevo je ramazanski top doniralo i Travniku, kao i sarajevskoj Općini Novi Grad, te Gradu Mostaru i drugim gradovima u BiH.

Gradonačelnik Grada Goražda dr.sci. Muhamed Ramović naglašava iako su ove godine zbog pandemije koronavirusa i vanrednog stanja spriječeni organizirati zajedničke iftare ramazanski top svaki dan označaviti kraj posta i početak iftara u našem gradu, te dodaje – ”Evo i ove godine počinjemo sa aktivnostima označavanja kraja posta i početak iftara sa ovim ramazanskim topom koji smo dobili od gradonačelnika Grada Sarajeva Abdulaha Sakake prošle godine i pokazao se vrlo efikasnim i drago mi je da imamo ramazanski top jer je on tradicija u BiH. Pripadnici PVJ su položili potrebne ispite kako bi rukovodili ovim topom. Ovom prilikom pozivam sve građane da se prodržavaju propisa i naredbi i da sve svoje vjerske aktivnosti usklade i da ih obavljaju u krugu svoje porodice i da izdržimo još nekoliko dana jer nadam se da će ovo proći i biti iza nas.”