Građani poslali jasnu poruku:Stanovnici Goražda protiv “kineskog zida” na Drini

Umjesto u prelijepu rijeku prinuđeni gledati u beton

Dio stanovnika goraždanskog naselja Luka okupio se danas u znak protesta zbog izgradnje zida na obali rijeke Drine, u sklopu projekta izgradnje obaloutvrda na ovoj rijeci.

Betonski zid, visok nekoliko metara, izgrađen u vrijeme pandemije, u ovdašnjoj javnosti već se naziva “kineskim” i “zidom plača”, jer stanovnike Luke dijeli od rijeke uz koju su odrasli, pa će ubuduće, umjesto u Drinu, gledati u veliku betonsku ploču. Oni smatraju da je za izgradnju obaloutvrda bilo mnogo boljih i estetski prihvatljivijih rješenja te traže obustavljanje radova.

Stanovnici od gradskih vlasti traže pojašnjenja i pronalaženje obostrano prihvatljivog rješenja ili će u protivnom sami spriječiti nastavak izgradnje. Stanovnici Luke imaju podršku svojih sugrađana, jer izgradnja sličnog zida planirana je, navodno, i uzvodno od ovog naselja, kroz sami centar grada.

Obaloutvrde na rijeci Drini nizvodno od Mosta žrtava genocida u Srebrenici grade se kreditnim sredstvima Svjetske banke u iznosu od oko 10 miliona maraka. Iz Gradske uprave zatražili su i novih 20 miliona kredita, kako bi se izgradnja obaloutvrda nastavila i na dijelovima obale uzvodno od mosta.

avaz