TIKA donirala sjemena poljoprivrednicima u Goraždu

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA na području BIH realizira projekat podrške u borbi protiv pandemije COVID-19, u okviru kojeg je obezbjeđen sjemenski materijal za 50 poljoprivrednika sa područja Goražda. Za registrovane poljoprivredne proizvođače obezbjeđen je sjemenski krompir, umjetno gnojivo i druge vrste sitnog sjemena. Osim toga donirano je i 5000 zaštitnih maski koje će gradska uprava dalje distribuirati.

 

“Danas smo u Goraždu kako bi za 50 porodica predali sjemenski materijal koji se sastoji od 25 kilograma krompira, 25 kilograma gnojiva, 1 kg luka i sitnog sjemena drugog povrća. Veoma nam je drago što smo ovdje u mjesecu Ramazanu i nadamo se da će ova podrška imati koristi za ove porodice. Želim naglasiti i drugu dimenziju projekta, a to je borba protiv pandemije COVID-19, gdje smo se svi aktivirali da oživimo naša imanja, a evo i mi smo na ovaj način željeli da podržimo građane. Nadam se da će se pandemija brzo završiti i da ćemo se sresti povodom drugih projekata kojim ćemo pomagati građanstvu u saradnji sa lokalnim vlastima”, kaže Ahmet Boyraz, zamjenik direktora TIKA-e za BIH.

 

U gradskoj upravi Goražda ističu kako je zbog pandemije koronavirusa povećana sjetva te najavljuju pomoć poljoprivrednicima I u narednom periodu.

 

“Mi smo uputili niz zahtjeva na adrese mnogih institucija za pomoć, a među njima i TIKA-i sa sjedištem u Sarajevu. Oni su se odazvali našem zahtjevu i danas su donirali 5 000 maski, te sjemenski materijal za 50 porodica sa područja našeg Grada. Spisak porodica napravljen je putem Savjeta mjesnih zajednica koji su odredili kojim porodicama je najpotrebnije i u narednim danima će zasijati ove kulture koje su dobili. Mi imamo jako dobru saradnju sa TIKA-om i oni su na području Goražda prisutni godinama, a putem njih smo realizovali brojne projekte”, ističe Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda.

 

Donaciju u sjemenskom materijalu TIKA je objezbjedila za poljoprivrednike u Općini Pale u FBiH kao i za povratnike u Žepu.