Čerkez: BPK odgovorio na pandemiju na najbolji mogući način

Na području Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde vidljivo je funkcionisanje sistema koji je odgovorio na pandemiju na najbolji mogući način – izjavio je tokom posjete tom kantonu pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH dr. Goran Čerkez.

Nakon obilaska Kantonalne bolnice Goražde i izolatorija, Doma zdravlja “dr.Isak Samokovlija” te Centra za mentalno zdravlje i firme Jusri koja se bavi proizvodnjom zaštitnih vizira, na pres-konferenciji je Čerkez izrazio nadu da će ovo biti jedan primjer iz kojeg će se izvući jako puno praksi za budućnost.

– Obišli smo i vidjeli kako sistem u BPK funkcionira i kako je organizovan, razgovarali sa zdravstvenim radnicima i vrlo jasno se zna sve. Kapaciteti koji su napravljeni u Goraždu na impresivan način, u jednoj maloj sredini napravljeno je jako puno. Sistem ne čine samo zgrade i oprema, nego čine ljudi, ovdje se pokazalo upravo da su zdravstveni profesionalci zajedno sa drugim profesionalcima uradili sve ono što je traženo i što je trebalo uraditi. Zato nije izostao ni uspjeh jednog izuzetno dobrog odgovora na situaciju koja je prijetila da krene u lošem pravcu u jednom trenutku – ocijenio je Čerkez.

I šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH doc. dr Sanjin Musa kazao je da su impresionirani onim što su vidjeli u Goraždu u vezi s postupanjem u skladu s kriznim planom pripravnosti odgovora na COVID 19.

-Vidjeli smo sve ono što treba da sadržava jedan odgovor na ovakvu pandemiju. Naglasio bih važnost javno-zdravstvenih mjera i njihovo pravovremeno poduzimanje, čime je takođe spriječena eskalacija – kazao je on na pres-konferenciji.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde dr. Medina Bičo naglasila je da je epidemiološka situacija u BPK pod kontrolom. Dosad je ukupno u tom kantonu registrovano 22 pozitivna slučaja na koronavirus, od čega je sedam osoba aktivno zaraženo, 15 je oporavljeno.

– U BPK Goražde do sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj, tri osobe su bile hospitalizirane, od kojih su se kod dvije razvile komplikacije. Sada su dobro i nalaze se u kućnoj izolaciji. Devet osoba je bilo sa blažim kliničkim simptomima, dok je deset osoba bilo potpuno asimptomatski. Sve aktivno zaražene osobe su dobrog općeg zdravstvenog stanja i nalaze se u kućnoj izolaciji. Planiramo uraditi nova retestiranja jer već smo kod tri inficirane osobe imali negativne nalaze koje ćemo ponoviti unutar 48 sati – istakla je Bičo.

Od ukupno 376 osoba koliko je do danas stavljeno pod zdravstveni nadzor, među kojima je bio veliki broj kompletnih porodica, on je istekao za 327 osoba, a trenutno je 49 osoba koje su još uvijek pod nadzorom

-U BPK Goražde je dosad testirano ukupno 1.006 osoba. Što se tiče spolne strukture zaraženih, 55 posto su žene, a 45 posto muškarci. Tri osobe su bile starije preko 70 godina, a imali smo i dvoje djece od tri godine. Ipak, najčešći oboljeli su bili dobi od 36 do 50 godina. Bez obzira na rezultate koje imamo, svi se moramo pridržavati preporučenih mjera i biti krajnje oprezni da ne bi došlo do novog žarišta i pojave većeg broja oboljelih – upozorila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Ministar zdravstva BPK Goražde Eniz Halilović zahvalio je na dosadašnjoj dobroj saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, od momenta formiranja kriznog štaba ministarstva zdravstva BPK, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa

– Današnja posjeta i obilazak bolnice i Doma zdravlja jeste potvrda da su poduzete sve neophodne mjere i da se radi dobar posao koji treba nastaviti. Posjeta se desila u pravo vrijeme kada se ublažavaju mjere i građani opuštaju. Dobili smo određene smjernice za postupanje u narednom periodu. Što se tiče opreme kojom raspolažu zdravstvene ustanove na području BPK, za sada je obezbjeđeno dovoljno zaštitne opreme – kazao je Halilović.