Privremeno se vraća policijski sat, za 1. maj zabrana kretanja starijima od 65 i mlađima od 18 godina

Kazao je ovo Goran Čerkez zamjenik ministra za javno zdravlje kazavši da, navodeći da bi predložene mjere trebale vrijediti ovog vikenda, ali da se naredni period namjeravaju nastaviti s mjerama popuštanja te se naredne sedmice očekuje otvaranje trgovina na veliko i malo.

Čerkez je kazao kako porast broja zaraženih treba samo da dodatno potencira važnost poštivanja predloženih mjera, ponajprije pridržavanja mjera samozaštite.

“Vidjevši porast broja zaraženih smatrali smo da bi bio nepotreban rizik omogućiti ova tri dana (1. 2. i 3. maj) nesmetano kretanje, a ni pripadnici MUP-a ne bi to na kvalitetan način mogli ispratiti”, poručio je Čerkez.

U protekla 24 sata koronavirus u FBiH je potvrđen kod još 33 osobe. Na području Federacije BiH do sada je ukupno 16.265 testiranih. Do sada je potvrđeno 891 slučajeva COVID-19. Aktivna su 543 slučaja – 315 oporavljenih, a 33 sa smrtnim ishodom.

Trenutno je u Federaciji BiH hospitalizirano 48 pacijenata, pet pacijenata je na respiratoru.

Kantoni sa najviše potvrđenih slučajeva: Hercegovačko-neretvanski 247, Zeničko-dobojski 172, Sarajevski 112, Unsko-sanski 90, Zapadnohercegovački 84,Tuzlanski 81. (Pojedini podaci po kantonima ažuriraju se u odnosu na prebivalište i mjesto osiguranja).

klix.ba