Građani potpisuju peticiju za uklanjanje betonskog zida u Luci, najavljeni i razgovori o revidiranju projekta

Peticija koju dva dana provode mještani naselja Luka zbog podizanja zida u okviru projekta gradnje obaloutvrde bila je razlog sastanka mještana sa predstavnicima gradske uprave. Dogovoreno je kako će biti upućen poziv direktoru ureda za implementaciju projekta kako bi se održao zajednički sastanak i eventualno dogovorilo revidiranje projekta.

Gradska uprava uputit će u ponedeljak poziv direktoru ureda za implementakciju projekata pri federalnom ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Alojzu Dunđeru kako bi se razgovoralo o eventualnom revidiranju projekta u goraždanskom naselju Luka nakon što su se mještani pobunili zbog podizanja betonskog zida…

–Na sastanku smo dogovorili da zovnemo investitora da održi prezentaciju. Mi ćemo zatražiti da do bude naredne sedmice. Ukoliko bi se moglo nešto promjeniti u smislu visine zida mi od toga nikada nećemo bježati –kaže gradonačelnik Ramović.

–Rekli su da će uputiti poziv nosiocu projekta. Ako budu odugovlačili sa pozivom mi ćemo preuzeti radikalnije mjere, kaže mještanka Senka Dedović.

Mještani Luke neće odustati od svojih zahtjeva jer je trenutno rješenje gradnje obaloutvrde neprihvatljivo kaže Senka Dedović.

–Naši zahtjevi su da se ukloni zid, odnosno da je estetski lijepo, kaže Dedović.

Gradonačelnik Ramović tvrdi da će po okončanju projekta sve biti vizualno prihvatljivo.

–Ići će zasada drveta prema gornjoj saobraćajnici, ići će zelenilo, blagi nasip a onda u koritu same rijeke po postojećem zidu ići će šetalište koje će se protezati do Kazagića.

Nakon sastanka mještana Luke sa gradonačelnikom ohrabreni su da će se ići ka uduvoljavanju njihovih zahtjeva.

Osim eventualnog smanjenja visine zida drugog izgleda da se revidira projekat nema kaže gradonačelnik Ramović, međutim postavlja se pitanje hoće li mještani biti zadovoljni sa tim rješenjem.

A da su građani Goražda nezadovoljni gradnom zida u naselju Luka najbolje govori podatak da je za dva dana više od 550 potpisnika peticije za ukljanjanje zida.

B.Šapčanin