Dječiji glas u vremenu pandemije Covid-19 – Ova situacija utiče na naše stanje

Petnaestogodišnja Ajlin Žepčan, mlada liderka iz Goražda, se u ime djece učesnika istraživčkog projekta Dječiji glas u vremenu pandemije Covid-19, koji je tokom trajanja pandemije proveo World Vision International, putem videokonferencije obratila visokim zvaničnicima i ekspertima za prava djeteta iz svijeta i BiH.

Panelu su, između ostalih, prisustvovali prva sekretarka Stalne misije Republike Njemačke pri Ujedinjenim Nacijama (UN) u Ženevi Lena Handwerk, savjetnik za ljudska prava pri Stalnoj misiji Republike Slovenije pri UN-u u Ženevi Klemen Ponikvar i zamjenici predsjedavajućeg Komiteta za prava djeteta UN-a Gehad Madi i Renate Winter.

– Drago mi je da postoje ljudi koje zanima mišljenje djece. Moj život se potpuno promijenio u samo dvije sedmice. Škole su zatvorene i nedostaju mi prijatelji, ali i šetnje, trčanje i odlasci u prirodu. Ova situacija utiče na naše psihičko i fizičko stanje i trebat će nam vremena da se oporavimo. Ipak, ostanak kući je naša odgovornost i jedini način na koji možemo pomoći zaustavljanju širenja pandemije – rekla je Ajlin Žepčan u svom obraćanju.

Njeno obraćanje ishod je učešća u istraživačkom projektu koji je tokom trajanja pandemije pokrenuo World Vision International kako bi prikupio razmišljanja djece i mladih o epidemiji Covid-19.

Rezultat projekta je izvještaj Dječiji glas u vremenu Covid-19: Nastavak dječijeg aktivizma u svjetlu suočavanja sa vlastitim izazovima koji kroz odgovore djece bilježi da, bez obzira gdje se nalaze, 91 posto ispitanika se teško nose sa svojim negativnim emocijama i zabrinjavajućim osjećajima, uključujući anksioznost, bijes i zabrinutost zbog nesigurnosti koliko dugo će trajati kriza i izolacija.

Studija Dječiji glas u vremenu Covid-19 je uključila 101 dijete iz 13 zemalja svijeta, koji su tokom projekta koji je World Vision implementirao u 2019. godini naučili osnove istraživačkog rada, vođenja intervjua i prikupljanja informacija od vršnjaka.

U svih 13 zemalja ispitanici su istakli tri važna faktora koja u velikoj mjeri mijenjaju njihove i živote njihovih vršnjaka: promjene u školi, emocionalne teškoće zbog socijalne i fizičke distance i povećanje siromaštva. Uprkos primarno negativnim osjećajima izoliranosti i usamljenosti, djeca i mladi su izrazili želju da doprinesu borbi protiv širenja Covid-19 u svojim zajednicama.

– Djeca i mladi mogu puno toga napraviti samo ukoliko nas odrasli uključe, jer i mi možemo biti dio rješenja a ne samo žrtve pandemije – izjavila je Žepčan.

Stručna savjetnica za obrazovanje i zaštitu djece World Vision BiH Nela Hukić kazala je kako dugotrajni boravak kod kuće, fizičko i socijalno distanciranje od vršnjaka, online nastava i ostale nagle promjene dnevne rutine mogu izazvati niz promjena u razmišljanju, ponašanju i emocijama djece, što je istraživanje i pokazalo.

– Razmišljanja djece, njihovi prijedlozi i akcije za zajedničke aktivnosti koje su iznijeli u ovom istraživanju osigurat će da se njihov glas čuje na globalnom planu i da mi odrasli, naročito oni čiji je rad usmjeren na zaštitu i dobrobit djece, zajedno sa djecom odgovorimo na njihove potrebe – kazala je Hukić.

Današnjoj video-konferenciji prethodilo je predstavljanje izvještaja za auditorij pri Ujedinjenim Nacijama u New Yorku, kojem su prisustvovali članovi stalnih misija pri UN-u, UN agencije zadužene za odgovor na Covid-19 krizu, međunarodne agencije i koalicije, eksperti za ljudska i dječija prava, predstavnici akademskih institucija, te Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN-a za nasilje nad djecom, saopćio je World Vision u BiH.