Testirano 29 uzoraka na koronavirus, jedan pozitivan

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde potvrđen je još jedan slučaj infekcije koronavirusom – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr. Medina Bičo.

Pojasnila je da je od ponedjeljka testirano 29 uzoraka na virus, jedan je bio pozitivan.

– Radi se o muškoj osobi koja je od jučer smještena u trijažni centar Kantonalne bolnice Goražde, zbog respiratornih tegoba. Urađeno je testiranje i ta osoba je pozitivna na koronavirus. U toku dana bit će  premještena u vanbolnički izolatorij ove zdravstvene ustanove. Ova osoba je u proteklih deset dana imala simptome, testirana je 26. aprila i tada je nalaz bio negativan, međutim zbog pogoršanja njenog zdravstvog stanja jučer je primljena u trijažni centar i ponovo je testirana – precizirala je dr.Bičo.

Po njenim riječima još uvijek nije utvrđena epidemiološka povezanost tako da nije poznato da li je u pitanju novi klaster

– Ostvareno je dosta kontakata  i mi danas aktivno radimo na tome. Najbitnije je prekinuti lanac transmisije odnosno daljnjeg širenja virusa. Mnogo osoba će biti stavljeno pod zdravstveni nadzor, takođe će se u toku dana vršiti i nova testiranja, a za sada nije utvrđena epidemiološka povezanost s ranije zaraženim osobama – istakla je ona.

Bičo je navela da je trenutno na području BPK Goražde pod zdravstvenim nadzorom 26 osoba, ali da će taj broj biti mnogo veći, obzirom da će svi konakati posljednje zaražene osobe i njihove kompletne porodice biti stavljene u izolaciju.

– Iako smo u proteklim danima bili bez pozitivnih rezultata, lokalna transmisija virusa u zajednici je prisutna. Pandemija još uvijek traje tako da se moramo pridržavati svih epidemioloških zaštitnih mjera i biti oprezni. Moguće je da bude u pitanju neko novo žarište i stalno naglašavam da nije kraj pandemije i da moramo biti odgovorni, poštovati socijalnu distancu i smanjiti kontakte, okupljanja. Bilo je za očekivati da se pojavi novi slučaj. Moja je preporuka da sve osobe koje osjete bilo kakve respiratorne simptome, kašalj, temperaturu, ne trebaju ići na posao ili se bilo gdje kretati, već se trebaju javiti u ambulantu – naglasila je direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

U BPK Goražde trenutno su dvije osobe inficirane koroavirusom, dok je 21 oporavljena od COVID-19.