Naša stranka traži od gradskih vlasti da obustave pregovore sa Svjetskom bankom

Kantonalni odbor Naše stranke Goražde zahjteva od gradskih vlasti da obustave pregovore sa Svjetskom bankom u vezi nastavka gradnje obaloutvrde.

„Da ne bi došlo do dodatnog zaduživanja 20 milona KM i nastavka gradnje bedema na relaciji od Baćanskog mosta uzvodno do Vitkovići zahtjevamo da se pregovori sa Svjetskom bankom u vezi s ovim projektom odmah prekinu. O brojnim neregularnostima nastalim u dosadašnjem procesu gradnje obaloutvrde obavjestit ćemo Svjetsku banku, ali i i ostale relevantne institucije uključene u projekat. Od početka smo tražili da se građani upoznaju sa svim detaljima projekta, ali vlasti su se ponašale kao da se to gradi na nekoj drugoj planeti. Ukazivali smo na bolja rješenja, kršenje zakona o građenju, ali su ostajali gluhi na sugestije“, ističu u ovoj stranci.

Nastavkom gradnje obaloutvrde prema Vitkovićima rijeka Drina bi bila potpuno uništena kao turstički resurs, a u ovoj stranci tvrde kako je jedno od rješenja izrada elaborata za produblijvanje i proširenje korita rijeke Drine.

“Potrebno je izvršiti tačne procjene količine šljunka i pjeska, njihovom eksploatacijom putem koncesija obezbijediti prihod za uređenje obala gradnjom plaža, šetališta, biciklističkih staza i drugih sadržaja” kažu u Našoj stranci.

Dodaju kako Goražde ima većih problema od podizanja bedema na Drini, kao što su pitanja vodovoda i sanitarne deponije smeća.

Dali su i podršku zahtjevima građana goraždanskog naselja Luka u iznalasku najboljeg i najprihvatljivijeg rješenja za njihov problem, te poručili da moraju biti istrajni u svojim zahtjevima.