Počinje sedmica obilježavanja Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Od osmog do 15 maja obilježava se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca a podjelom paketa i akcijom darivanja krvi ovu sedmicu obilježiće i goraždanski crveni križ. Zbog pandemije koronavirusa nekoliko planiranih aktivnosti neće se realizirati.

Zbog pandemije koronavirusa većinu planiranih aktivnosti neće moći realizirati u sedmici obilježavanja Međunarodnog dana Crvenog križa, kaže Emir Sarajlić sekretar Crvenog križa Goražde. Uposlenici i volonteri ove organizacije u narednim danima fokusiraće se na pomoć socijalno ugroženim i nastojaće posjetiti i uručiti pakete svojim korisnicima.

„Riječ je o ramazanskim paketima koje smo obezbjedili posredstvom crvenog križa Federacije BiH od crvenog polumjeseca Kuvajta i Turske. Imamo oko 70 korisnika uključujući po deset korisnika iz Prače i Ustikoline“, kaže Emir Sarajelić sekretar Crvenog križa Goražde.

Pored toga Crveni križ organizirat će akciju dobrovoljnog darivanja krvi obzirom da redovnu akciju nisu mogli realizirati zbog pandemije.

„Imali smo kontakte sa Federalnim zavodom za transfuzijsku medicinu i saznali smo da je situacija poprilično loša kada su u pitanju rezerve krvi. Možda je ovo prilika da naše redovne darivatelje već sada obavjetimo o ovoj akciji, iako se tačan datum još uvijek ne zna ali će svi biti blagovremeno obavješteni“, kaže Sarajlić.

Crveni križ proveo je niz akcija u predhodnih skoro dva mjeseca od pojave pandemije na ovim prostorima.

„Mi smo već napravili jednan krug podjele pomoći za korisnike koje sam već spomenuo. Bilo je poziva da se ode, odnese hrana i lijekove na neke adrese i na to smo odgovorili. Učestvovali smo i u ovim aktivnostima vezanim za postavljanje izolatorija sa logistikom koju imamo. To su bile aktivnosti koje su bile vezane za odluke kantonalnog i gradskog kriznog štaba i mi smo prema tim odlukama uglavnom i djelovali.

Crveni križ nastojaće realizirati niz projekata i u narednom periodu.