Odata počast komandantu Zaimu Imamoviću i pripadnicima 1.drinske udarne brigade ARBiH

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju u Zaimovom dolu, kod goraždanskog sela Poratak, danas je  započelo obilježavanje Dana 1. drinske udarne brigade. Na ovom mjestu komandant Zaim Imamović, prije 28 godina, postrojio je prvih 300 pripadnika 1. bataljona 1. DUB-a.

“Bio sam prije 28 godina na ovom lokalitetu Zaimovog dola, na postrojavanju kada je legendarni komandant Zaim zakazao postrojavanje gdje smo se okupili nedaleko odavde na nekih 300-400 metara na jednom proplanku i gdje je Zaim izvršio jednu od posljednjih priprema za odbranu od agresora koji je do tada sve zauzeo, od Foče i Ustikoline i krenuo prema gradu Goraždu. Interesantno je da nam je na tom postrojavanju komandant Zaim skrenuo pažnju da nema više onih odbrana niti nekih napada koje smo činili do tada, već da se moramo organizovati, formirati liniju i ukopavati se što bliže neprijatelju i braniti se. Čekati priliku za kontranapade, a sve s ciljem da bi se prvo zarobila materijalno – tehnička sredstva, pa onda da bi se išlo u napade neprijatelja i oslobađanje teritorija, kazao je Selim Imamović, predsjednik Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića.

Ministar za boračka pitanja u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edin Aganović podsjeća da je dan ove brigade uvršten u program manifestacije “Dani otpora u BPK-a Goražde” koja se ove godine zbog pandemije koronavirusa na totalno drugačiji način obilježava.

“Obilježavamo je dosta skromno, ali isto tako to ne umanjuje značaj pojedinih datuma koji se dešavaju u tom periodu, počevši od 4. maja pa evo danas, kada obilježavamo tradicionalnu manifestaciju “Zaimov do- da se pamti”, a 12. ili 13. maja imaćemo Dan osnivanja 1 drinske brigade. Danas se evo poklopilo nekoliko datuma vrlo bitnih u historiji, od Dana Evrope, odnosno Dana borbe protiv fašizma, a danas je takođe i Dan zlatnih ljiljana i iskoristio bih priliku i njima da čestitam ovaj dan i da čestitam svim građanima u BiH, svim antifašistima, Dan pobjede nad fašizmom”- riječi su ministra Edina Aganovića.

Cvijeće je na spomen obilježje u Zaimovom dolu položila delegacija Vlade BPK predvođena premijerkom Aidom Obućom, predstavnici boračkih udruženja i Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića.