Kafići u Goraždu od sutra počinju sa radom

Šoljica kafe nakon puna dva mjeseca danas je bila na stolovima, istina rijetkih kafića koji su već danas otvorili vrata za svoje goste. U većini ugostiteljskih objekata vršene su posljednje pripreme, dezinfekcija objekata i čišćenje kako bi sutra spremno otvorili vrata za svoje goste.

“Kriza je vrlo teško pogodila sve nas ugostitelje u Goraždu. Mi smo ovaj period iskoristili da se se organiziramo i da osnujemo Udruženje ugostitelja koje broji 50 članova. Svi sutra otvaramo jer je brzo došla informacija da se objekti mogu otvoriti, tako da neki nisu bili spremni”, kaže Armin Pišmo, predsjednik Udruženja ugostitelja Goražde.

Ugostiteljima i kafićima  naredbom kantonalnog i federalnog štaba civilne zaštite puna dva mjeseca je bio zabranjen rad. Najavu da će im se pomoći dobili su od premijerke kantona Aide Obuće, ali i gradske uprave međutim do sada ništa konkretno, kažu u Udruženju ugostitelja. Rast cijena sirovina primorao ih je na podizdanje cijena kafe i čaja.

„Cijena na tržištu kafe je promjenjena svi su revidirali cjene i poskupljali ili su najavili poskupljenje u narednom periodu. Mi smo se u udruženju dogovorili da će cijena kafe i čaja od ustra biti 1,50 KM. Sa tom cijenom moći ćemo pokriti troškove. Svima je poznato da će biti manje stolova u baštama. Ujedno koristimo priliku da zamolimo sve goste da se pridržavaju propisanih pravila u ugostiteljskim objektima“, naglašava Pišmo.

Sa jedne strane radost ugostitelja jer će ponovno početi sa radom, sa druge zabrinutost jer neće moći bar još neko vrijeme raditi punim kapacitetom. Koliko će se ljubitelja ispijanja kafe vratiti starim navikama zbog bojazni od koronavirusa, koliko će ove godine biti dijaspore koja redovito u ljetnom periodu pomogne rad ugostitelja, ko će boraviti u smještajnim kapacitetima hotela i motela bez normalizacije saobraćaja i ulaska u Bosnu i Hercegovinu samo su neka pitanja na koja nema odgovora.

“Ovo je vrlo težak period za sve nas ugostitelje jer već puna dva mjeseca nismo radili i iskreno se nadamo prestanku ove pandemije i da će se stanje normalizirati. Ograničeni smo na rad u baštama, trenutno ne smijemo raditi u zatvorenom prostoru i nadamo se da će se sve to što prije vratiti kako je bilo prije izbijanja pandemije“, priča Almedin Hukuć, zamjenik predsjednika Udruženja ugostitelja Goražde

„Do polovine decembra smo dobro radili, januar i februar bili su mjeseci u kojima su ugostitelji u Goraždu radili vro loše i onda nam se desila pandemija koja je u predhodna dva mjeseca ugostitelje bacila na koljena“, nagašavaju iz Udruženja ugostitelja Goražde

Ugostitelji su nedavno formirali Udruženje koje broji 50 članova i brojne probleme ugostitelja nastojaće zajednički rješavati. Do sada nije bilo “na papiru” koliko ugostitelji pomažu grad u vrijeme festivala, ali i drugih kulturnih sadržaja, a sada će sve to biti uredno vođeno naglašavaju z Udruženja ugostitelja.

rtvbpk.ba