Zaustavljena gradnja 13 poslovnih objekata

Vlasnici sedam goraždanskih firmi koji grade  13 poslovnih objekata u ulici „Muhidina Mašića Munje“ u blizini mosta „Žrtava genocida u Srebrenici zabrinuti su jer im je 28.februara Kantonalna uprave za inspekcijske obustavila  daljnju  gradnju.

Uz svu urednu papirologiju koju su kako, kažu dobili od gradske uprave, nije im jasno zbog čega je gradnja zaustavljena jer je samo prije nekoliko mjeseci gradonačelnik obišao radove i izrazio zahvalnost goraždanskim privrednicima koji ulažu u grad na Drini.

„Prvo smo platili zemlju od gradske uprave, nakon toga morali smo izmjestiti električne kablove za što smo platili preko 8.000 KM, zatim smo po jednom projektu platiti preko hiljadu maraka, pa smo na osnovu projekata morali pratiti rentu i ja sam samo za svoja dva objekta platio 10.000 maraka. Mogu slobodno reći da je do sada uloženo preko 100.000 maraka i evo sada je sve to obustavljeno. Odgovorno tvrdim da smo sve uradili prema projektu koji nam je odobrio grad Goražde”, kaže Miralem Halilović, vlasnik firme „Vizija“

Neki od vlasnika imali su poslovne objekte neposredno uz most „Žrtava genocida u Srebrenici“ međutim uskoro slijedi uklanjanje objekata zbog gradnje kružnog toga, što vlasnike posebno zabrinjava.

„Ja imam šest radnika, i šta sad trebam da te ljude ostavim bez posla jer mi nedozvoljavaju da gradim i radim. Mi ne znamo o čemu se ovdje  radi! Sve smo uredno platili i sad se osjećamo izvarano. Mislimo da iza svega ovog stoji politika“, kategoričan je Halilović

Zvaničan razlog obustave radova koju su privrednici dobili od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove pojašnjava autoprevoznik Jasmin Bašić.

Dobili smo obrazloženje da nam je zemljište prodano u putnom pojasu te da nam nije uredu građevinska dozvola koju nam je izdala gradska uprava. Mi ćemo sudskim putem tražiti svoja prava jer smo već do sada dosta novca uložili u gradnju“, pojašnjava Bašić.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove ne žele se očitovati o ovom problemu uz konstataciju kako je neprofesionalno komentirati predmet u kome je nadzor do sada izgrađenog objekta u toku te da će o svim eventualnim nepravilnostima javnost biti blagovremeno informirana kada se proces pravosnažno okonča.