Cvijeće i molitva za ubijene na Mostini kod Čajniča: Porodice i danas tragaju za posmrtnim ostacima

Zbog pandemije koronavirusa i dalje su na snazi zabrane održavanja većih skupova, pa su organizatori, Muftijstvo goraždansko i Medžlis Islamske zajednice Čajniče, uz poštivanje propisanih mjera okupili neznatan broj osoba, najbližih članova porodice ubijenih.

Na Mostini gdje su 19. maja 1992.godine dovedeni zarobljeni Bošnjaci iz Čajniča koji su potom ubijeni proučena je fatiha i položeno cvijeće, a nadležnim institucijama upućen je apel da pronađu posmrtne ostatke stradalih i kazne počinioce i nalogodavce zločina.

“U Lovačkom domu su ubijena 42 Bošnjaka i to je jedan od najtužnijih dana u historiji Čajniča. Naša je obaveza da svake godine podsjećamo na taj zločin i nevine žrtve, da im odamo dužnu počast, kako se nešto slično nikada i nikome ne bi dogodilo”, poručio je Izet Alihodžić iz Čajniča.

Predsjednica Medžlisa Islamske zajendice Čajniče Anera Zagrljača sa ovog je mjesta poručila da je kultura sjećanja važna kako se slični zločini nikada ne bi ponovili. Gorčina i bol zbog počinjenog zločina, ali i činjenica da se nakon toliko vremena nisu pronašli posmrtni ostaci, ove je godine posebno izražena jer porodice nisu čak ni mogle prisustvovati godišnjici obilježavanja.

“Danas se navršava 28 tužnih i bolnih godina traganja za najmilijim koji su otrgnuti iz zagrljaja i okrutno ubijeni. Danas smo posebno potišteni jer zbog situacije članovi porodica naših nastradalih nisu mogli ove godine prisustvovati obilježavanju sjećanja na njihove najdraže. A sjećanje je važno podsticati jer vremenom izblijedi. Naravno da majke, sestre, supruge nikad neće izgubiti sjećanja, ali zarad budućih pokoljenja je važno podsjećati. Mi u Čajniču se trudimo da održimo kulturu sjećanja, ne samo na ubijene na Mostini, već i na svakom drugom pedlju ove naše lijepe napaćene domovine. Zato i gradimo, opominjemo, podsjećamo, upozoravamo. Ako se budemo sjećali i pamtili zlo koje nam je učinjeno, manje su šanse da se to zlo ponovo vrati”, poručila je Zagrljača.

Tokom agresije na BiH na području općine Čajniče stradalo je više od 100 Bošnjaka, a porodice ubijenih još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima.

“Značajan broj posmrtnih ostataka ubijenih još nikada nije pronađen. Masovne grobnice su premještane i do tih informacija gdje se njihove kosti nalaze, teško je doći. Dakle, radilo se planski sračunato, s ciljem prikrivanja tragova ovog zločina i nažalost dijelom se u tome uspjelo. Ja vjerujem da će nadležne institucije koje su zadužene za to, doći do tih podataka gdje se nalaze grobnice kako bi na dostojanstven način posmrtni ostaci bili ukopani, što bi bila najveća satisfakcija porodicama ubijenih koje od 2014. godine dolaze na Mostinu kako bi odali počast stradalima”, poručeno je sa Mostine.