Ukida se trijažni odjel Kantonalne bolnice

Kantonalna bolnica Goražde je u skladu sa važećim preporukama zdravstvenim ustanovama prilagodila rad trenutnim uslovima, a prema riječima direktorice prim.dr. Nermine Kamenice u toku je reorganizacija rada u bolnici.

“Sve zdravstvne ustanove na području Federacije BiH, prvenstveno kantonalne bolnice obavezne su bile do 15. maja omogućiti pacijentima specijalističko konsultativne preglede i samim tim postepeno uspostaviti i normalno funkcionisanje sekundarnog zdravstvenog sistema. S tim u vezi ukida se rad trijažnog odjela, a u ovom prostoru će biti ponovno uspostavljen rad ambulanti gdje se obavljaju specijalistički pregledi. Unutar same bolnice pripremaju se dvije male sale, jedna za porodilje koje su eventualno pozitivne na koronavirus i druga za druge hirurške operacije pacijenata pozitivnih na koronavirus. One će imati poseban ulaz. Također, trijažni kontejner ostaje do daljnjeg, bez obzira na trenutno povoljnu epidemiološku sitaciju, pacijenti će i u buduće morati prije ulaska u bolnicu proći trijažni postupak, a o ukidanju zabrane posjeta još uvijek se i ne razmišlja”, kaže prim.dr.Kamenica.

Dodaje kako rad ginekološkog odjeljenja nije bio upitan ni u protekla dva i po mjeseca. Također do 1.juna na području kantona bit će zatvoren primarni izolatorij koji je bio smješten u kući koju je u ove svrhe Kantonalnom štabu Civilne zaštite na raspolaganje stavio sugrađanin Zijad Ćurović.

“Mi smo poduzeli sve neophodne mjere u slučaju ponovnog širenja virusa COVID 19”, kaže prim. dr Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

U Goraždu nema osoba zaraženih koronavirusom, a testiranja se i dlaje obavljaju svakodnevno.