Kineski stručnjak: Koronavirus se drugačije ponaša kod novih slučajeva

Kina, koja je uglavnom pandemiju virusa korona stavila pod kontrolu, otkrila je u proteklih nekoliko sedmica nove klastere u provincijama Jilin i Heilongjiang na sjeveroistoku zemlje, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućeg drugog talasa.

Haibo, stručnjak iz Nacionalne komisije za zdravlje, kaže da je period inkubacije kod pacijenata na sjeveroistoku mnogo duži nego kod zaraženih u Wuhanu, gdje se virus pojavio krajem prošle godine.

“To stvara problem jer ljudi nemaju nikakve simptome. Mogu da se sastanu sa porodicom ne znajući da nose virus, nakon čega dolazi do formiranja klastera zaraze”, istakao je Haibo.

Prema njegovim riječima, pacijenti iz klastera na sjeveroistoku, takođe, nose virus mnogo duže nego rani slučajevi u Wuhanu i potrebno im je duže vrijeme za oporavak.

On je napomenuo da pacijenti sa sjeveroistoka rijetko imaju povišenu temperaturu i kod njih je primjetnije oštećenje na plućima, a ne na drugim organima.

Haibo smatra da je virus u klasterima na sjeveroistoku najvjerovatnije stigao iz inostranstva, zbog čega se razlikuje od ranijih slučajeva.

klix