Kantonalnoj bolnici isporučen mobilni RTG aparat

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) danas je Kantonalnoj bolnici Goražde dopremio mobilni rendgen aparat (RTG).

Direktorica  Kantonalne bolnice prim. dr. Nermina Kamenica ističe da je oprema od izuzetnog značaja za ovu zdravstvenu ustanovu.

„ Zahvaljujemo se Vladi BPK Goražde koja je prepoznala naše potrebe posebno u situaciji za vrijeme pandemije, kao i UNDP. Oprema je jako potrebna i bit će korištena i  nakon COVID-a19. Radi se o pokretnom rentgen aparatu koji se može prenositi sa odjela na odjel, i koristiti i pokretnim i nepokretnim pacijentima, zaista vrijedna donacija“ – istakla je dr. Kamenica.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća podsjetila je da je dopremljena oprema, rezultat dobre saradnje ovog kantona sa UNDP-om.

„ Vlada BPK Goražde je potpisala sporazum sa UNDP-om gdje smo se mi obavezali da ćemo u prvoj fazi uložiti jedan dio naših sredstava  i dobiti dodatnih 100.000 KM od UNDP. Međutim, ova organizacija je prepoznala našu spremnost da brzo reagujemo i postigli smo novi dogovor da mi iz budžeta BPK nećemo donirati nikakva sredstva već da ćemo dobiti oko 200.000 KM od ove organizacije na način da se Kantonalnoj bolnici Goražde donira mobilni  RTG aparat vrijedan više od 160.000 KM, a ostatak u zaštitnoj opremi koju svakodenvno dobijamo od UNDP-a koja nam doprema direktnu pomoć“ – pojasnila je Obuća .